Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Linzenkoekjes met rodekool en aardappel-pastinaakpuree

Linzenkoekjes met rodekool en aardappel-pastinaakpuree

Een kleurrijk en smaakvol geheel.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 570 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 130 gram linzen (blik, uitlekgewicht)
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • ¼ ui
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • peper
  • 1 eetlepel ketjap met minder zout
  • 1 theelepel mosterd
  • 10 gram verse peterselie
  • 5 gram verse dille
  • 100 ml magere (Griekse) yoghurt
  • 200 gram rodekool
  • 3 dadels (zonder pit)
  • 2 stuks steranijs
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel (rode wijn)azijn
  • 500 gram aardappelen
  • 200 gram pastinaak
  • 100 ml halfvolle melk

Materialen

Keukenmachine/staafmixer

Bereiding

  1. Spoel de linzen af en laat uitlekken.
  2. Rooster de zonnebloempitten in een droge pan licht.
  3. Pel de ui en snijd fijn.
  4. Verwarm de helft van de margarine in een pan en bak de ui zacht.
  5. Voeg de knoflookpoeder, paprikapoeder, komijn en peper toe en bak een minuut mee.
  6. Voeg de ketjap toe en zet de warmtebron uit.
  7. Was de kruiden en snijd klein.
  8. Doe de zonnebloempitten, linzen, gebakken ui, de helft van de peterselie en de mosterd in een keukenmachine en draai kort tot een smeuïg geheel of pureer met een staafmixer. Het hoeft niet helemaal glad te worden.
  9. Doe het mengsel in een kom, druk het aan en zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast.
  10. Meng de yoghurt met de rest van de peterselie, de dille en peper en zet in de koelkast tot gebruik.
  11. Maak de rodekool schoon en snijd in dunne repen.
  12. Snijd de dadels in dunne ringen.
  13. Kook de rodekool met de dadels, steranijs, laurierblad en azijn in weinig water 20-25 minuten tot het zacht is. Haal dan het laurierblad en steranijs uit de pan.
  14. Maak de aardappelen en pastinaak schoon en snijd in stukken. Kook in weinig water in 15-20 minuten gaar.
  15. Maak 4-5 kleine koekjes per persoon van het linzenmengsel. Verwarm de rest van de margarine in de pan en bak daarin de linzenkoekjes in 10 minuten gaar. Keer af en toe voorzichtig.
  16. Breng de melk aan de kook.
  17. Maak van aardappelen en pastinaak met de melk een puree. Breng op smaak met peper.
  18. Serveer de linzenkoekjes met de yoghurtdip, aardappel-pastinaakpuree en rodekool.

Variaties

Ook lekker met andere noten, zaden of pitten zoals amandelen, pompoen- of pijnboompitten. In plaats van pastinaak kun je de puree ook maken met (winter)wortel. Halfvolle melk en (Griekse) yoghurt kun je ook door een plantaardig zuivelalternatief vervangen.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Linzen:
Maak de dubbele hoeveelheid van het linzenmengsel. Bak de koekjes en vries in. Lekker voor een andere keer in een gevulde wrap of bij rijst met wokgroenten.

Verse kruiden:
Wikkel een restje kruiden in velletjes nat keukenpapier. Bewaar ze onderin de koelkast.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Rode kool is deze maand (december) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 570 kcal
Vet 16 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 76 gram
Waarvan suikers 25 gram
Vezels 15 gram
Eiwit 22 gram
Zout
0,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.