Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Mercimek köftesi

Mercimek köftesi

Turkse linzenballetjes. Dit recept is gemaakt door Emine Taskiran. Emine: "Deze linzenballetjes zijn een voedzame plantaardige snack. Het smaakt heerlijk bij thee, kan je eten tijdens lunchtijd en is een perfect borrelhapje." <
  • 8 personen
  • meer dan 30 minuten
  • voorgerecht, tussendoor
  • 185 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde rode linzen
  • 600 ml water
  • 100 gram bulgur
  • 1 ui
  • 6 bosuien
  • 50 gram verse peterselie
  • 25 gram (krop)sla
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • ½ theelepel gedroogde munt
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 2 theelepels tomatenpuree zonder zout
  • 1 theelepel sumak
  • peper
  • 1 citroen

Bereiding

  1. Was de linzen en kook ze in 10 minuten gaar in het water.
  2. Haal de pan van het vuur, voeg de bulgur toe, meng met de linzen en zet de deksel op de pan.
  3. Laat het mengsel 15 minuten staan, zodat de bulgur kan garen in de warmte van de pan.
  4. Pel de ui en snijd fijn.
  5. Was de peterselie en bosuien en snijd fijn.
  6. Was de sla.
  7. Verwarm de olie in een pan en bak de ui 2 minuten op middelhoog temperatuur.
  8. Voeg het komijnzaad, gedroogde munt en chilivlokken toe en bak een minuut.
  9. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.
  10. Zet de warmtebron uit en voeg de linzen, bulgur, sumak en peper toe. 
  11. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en roer de bosui en peterselie erdoor.
  12. Rol kleine balletjes van het mengsel.
  13. Serveer de balletjes in de slabladen en besprenkel met citroensap.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Emine Taskiran

Emine is docent Voeding aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast kan ze superlekker koken. We zijn dan ook erg blij met haar recepten!Emine Taskiran schrijft recepten voor het Voedingscentrum

Meer recepten van Emine

Sarma (gevulde wijnbladeren)
Pide (brood)
Kizartma (gegrilde groente)
Balik Ekmek (broodje gegrilde makreel)
Incir Uyutmasi (Turkse vijgenpudding)
Havuclu kabakli meze (yoghurtdip met courgette en wortel)

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Bulgur over? Het past perfect bij deze aubergine met notengehakt. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Citroen heeft deze maand (januari) een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Ui is deze maand (januari) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 185 kcal
Vet 6 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram
Koolhydraten 21 gram
Waarvan suikers 3 gram
Vezels 8 gram
Eiwit 8 gram
Zout
< 0.1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.