Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Pilav met kip

Pilav met kip

Pilav is een rijstgerecht waarbij de rijst wordt gekookt in bouillon. Dit geeft het gerecht veel smaak.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 600 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • 15 gram gember
  • 200 gram kipfilet
  • 2 eetlepels olie
  • ½ theelepel kurkuma
  • 2 kruidnagels
  • ½ kaneelstok
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 400 ml water
  • ¼ (kip)bouillontablet met minder zout
  • 1 gedroogde rode peper
  • 100 gram doperwten (diepvries)

Bereiding

  1. Was de komkommer en schaaf in dunne plakken.
  2. Pel de sjalotten en de knoflook en snijd klein.
  3. Maak de komkommer op smaak met wat kleingesneden sjalot en wat limoensap en zet even apart.
  4. Schil de gember en rasp fijn.
  5. Snijd de kipfilet in blokjes en was je handen.
  6. Bak de rest van de sjalotten en de knoflook in de olie glazig.
  7. Bak de kip met de geraspte gember, kurkuma, kruidnagels en kaneelstok goudgeel.
  8. Schep de yoghurt erdoor. Voeg de rijst toe en roer dit goed door.
  9. Voeg het water en stukje bouillontablet toe en breng aan de kook.
  10. Verkruimel de peper erover. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  11. Kook de laatste 3 minuten de doperwten mee.
  12. Was de limoen en snijd in parten.
  13. Neem de kruidnagels en het kaneelstokje uit de rijst en leg de parten limoen erop. De pilav hoort een beetje vochtig te zijn, voeg eventueel nog wat water toe.
  14. Serveer de komkommersalade erbij.

Variaties

Vervang de kip door vegetarische kipstukjes.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Gember:
Schil de gember, snijd de wortel in plakjes of rasp fijn. Verpak in kleine porties en vries in. Bewaar geraspte gember maximaal 12 maanden in de diepvries. Proef deze verrassende combinatie eens met andijvie.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Komkommer heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Limoen heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 600 kcal
Vet 16 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 74 gram
Waarvan suikers 7 gram
Vezels 8 gram
Eiwit 37 gram
Zout
0,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept