Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Pilav met kruiden en noten

Pilav met kruiden en noten

Pilav is een verrukkelijk gerecht uit het Midden-Oosten.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 590 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 300 ml water
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel saffraandraad
  • 1 ui
  • 1 (vlees)tomaat
  • 2 kardemompeulen
  • 1 eetlepel olie
  • ½ kaneelstok
  • 2 kruidnagels
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram sperziebonen
  • 5 takjes verse peterselie
  • 50 gram walnoten

Bereiding

  1. Kook het water met het stuk bouillontablet en de helft van de citroensap en laat hierin de draadjes saffraan een paar minuten trekken.
  2. Pel de ui en snijd klein.
  3. Was de tomaat en snijd in blokjes.
  4. Breek de kardemompeulen open. Wrijf de zaadjes uit de peulen fijn met een houten lepel of in een vijzel.
  5. Verwarm de olie en fruit hierin de ui, kardemom, kruidnagels en het kaneelstokje. 
  6. Voeg de tomaat en rijst toe en roer tot alle rijst gemengd is met de olie.
  7. Giet de bouillon erbij en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  8. Maak de sperziebonen schoon en snijd doormidden.
  9. Kook de sperziebonen in weinig water in 10 minuten gaar.
  10. Neem de pan met rijst van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten staan. Voeg eventueel nog wat citroensap toe.
  11. Was de peterselie en snijd klein.
  12. Hak de walnoten grof.
  13. Meng de peterselie door de pilav en strooi de walnoten erover. Serveer met de sperziebonen.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje afgesloten citroensap is in de koelkast weken houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Sperzieboon is deze maand (juli) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 590 kcal
Vet 26 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 68 gram
Waarvan suikers 6 gram
Vezels 12 gram
Eiwit 15 gram
Zout
< 0.1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept