Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Spaanse tortilla op z'n Perzisch (Kuku sibzamini)

Spaanse tortilla op z'n Perzisch (Kuku sibzamini)

Deze tortilla werd gemaakt door Neda Oliai. Neda: "Dit gerecht is het beste te vergelijken met een Spaanse tortilla, een omelet met aardappelen (en uien). Door de toevoeging van saffraan en kurkuma krijgt de kuku sibzamini een prachtige goudgele kleur."
  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • lunch
  • 405 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 200 gram iets kruimige aardappelen
  • 1 grote ui
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 sprieten bieslook
  • 4 trostomaten
  • plukje saffraan
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel kurkuma
  • 2 theelepels citroensap
  • 80 gram feta 10%
  • 1 volkoren platbrood of 8 volkoren boterhammen

Materialen

quichevorm van ongeveer 25 cm, bakpapier

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Kook de aardappelblokjes in weinig water gaar. 
  2. Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui klein.
  3. Was de peper en snijd hem fijn.
  4. Was de bieslook en hak het fijn.
  5. Was de tomaten en snijd ze in plakken.
  6. Laat de saffraan 5 minuten weken in 1 eetlepel heet water. 
  7. Giet de aardappelblokjes af en stamp ze tot grove stukken. 
  8. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de ui met de peper tot de ui begint te karamelliseren, ongeveer 10 minuten. Pers de knoflook er bovenuit en fruit nog een paar minuten mee.
  9. Doe de eieren in een grote kom en klop ze luchtig en licht schuimig. Voeg de bloem, het bakpoeder, de kurkuma, het saffraanwater, citroensap en de bieslook toe en meng goed. 
  10. Verkruimel 65 gram van de feta en roer het door het eimengsel. Voeg het ui-mengsel en de aardappelen toe en meng alles goed door.
  11. Zet de oven aan op 200 °C.
  12. Bekleed de vorm met bakpapier.
  13. Giet het mengsel in de vorm. Leg de tomatenplakken er voorzichtig bovenop.
  14. Bak de kuku in de oven 25-30 minuten tot de kuku gaar is, mooi gerezen en de bovenkant licht goudbruin is gekleurd.   
  15. Laat de kuku 5 minuten afkoelen in de vorm en strooi er de overgebleven feta overheen.
  16. Serveer de kuku in punten of in blokjes en geef er brood bij.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda: "De combinatie met feta, bieslook en tomaat is niet traditioneel, maar geeft het gerecht wel meer flair. Bovendien lijkt het gerecht door alle kleuren van de verschillende ingrediënten als lente op een bord. Serveer het als een lunchgerecht met een knapperige groene salade of als een tussendoortje.”  
Meer recepten van Neda vind je hier:

Wortelsalade met granaatappeldressing
Rijst met sperziebonen (Lubia polo)
Klassieke Perzische salade
Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)
Kruiden frittata (Kuku sabzi)
Kip met saffraan en citroen
Linzensoep met tamarinde en geroosterde zoete aardappelen
Afghaanse aubergineschotel
Mahi met dukkah en geurige bulgur
Volkoren pita met yoghurt-spinaziedip

Ingrediënten over?

Bieslook over? Maak er een lekkere dressing van voor op je salade. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Tomaat (tros, vlees..) heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 405 kcal
Vet 15 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram
Koolhydraten 43 gram
Waarvan suikers 5 gram
Vezels 7 gram
Eiwit 21 gram
Zout
1,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.