Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Surinaamse bruine bonen met rijst

Surinaamse bruine bonen met rijst

Makkelijk te maken en heerlijk voedzaam! De bruine bonen zijn een goede vervanging van vlees.
  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 675 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram kousenband of sperziebonen
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • 6 pimentbolletjes
  • 1 laurierblad
  • 200 ml water
  • 400 gram bruine bonen (uitlekgewicht, blik)
  • 6 takjes selderij

Bereiding

  1. Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Pel de ui en de knoflook en snijd klein.
  3. Maak de kousenband schoon en snijd de bonen in stukjes.
  4. Was de tomaten en snijd in blokjes.
  5. Bak de ui en knoflook zacht in de olie. Bak de tomaten en tomatenpuree kort mee.
  6. Voeg de pimentbolletjes en het laurierblad toe. Schenk het water erbij en breng het geheel aan de kook.
  7. Kook de kousenband in een weinig water in 15 minuten gaar.
  8. Spoel de bruine bonen af en laat ze uitlekken.
  9. Doe de bruine bonen bij de tomaten en stoof het geheel nog 10 minuten.
  10. Verwijder de pimentbolletjes en het laurierblad.
  11. Was de selderij en snijd de blaadjes klein.
  12. Meng de selderij door de bonen en serveer de rijst en de kousenband erbij.

Extra informatie

Samenwerking

Dit recept heeft een oké van Jennifer Jessica van ‘Surinaams koken met Jen’.

Jen

Jen maakte voor ons ook een aantal recepten, bekijk ze!
Cassave met gestoofde kip en kousenband
Bakbanaan met gerookte makreel en spitskool
Saotosoep
Bietensalade
Nasi met boontjes en eierreepjes
Pindasoep met tom tom
Tonijnsalade
Bami met komkommer op zuur
Tropische amandelpannenkoeken

Variaties

Lekker met zelfgemaakt Surinaams zuurgoed. Snijd hiervoor een halve komkommer in halve plakken en een halve rode ui in ringen. Doe deze in een afsluitbare pot of bakje en voeg 40 ml azijn, 125 ml lauwwarm water, ½ eetlepel suiker en 1 kruidnagel toe. Bewaar het zuurgoed in de koelkast.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Tomatenpuree:
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 675 kcal
Vet 14 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 101 gram
Waarvan suikers 10 gram
Vezels 24 gram
Eiwit 24 gram
Zout
0,7 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.