Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Thunder Tea Rice

Thunder Tea Rice

Thunder Tea Rice (Hakka Lei Cha rice) is een gerecht dat in Singapore wordt gegeten. Het woord 'thunder' betekent hier het stampen van theebladeren; wat vroeger bij het originele gerecht gebeurde. Je maakt een groene theesoep die je aan rijst en groene groente toevoegt en serveert met pinda's en tofu.
  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 630 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 10 gram ongezouten pinda's
  • 200 gram tofu
  • 2 eetlepels olie
  • peper
  • 50 ml water
  • 2 zakjes groene thee of oolong
  • 10 gram verse basilicum
  • 10 gram verse koriander
  • 5 gram verse munt
  • 20 gram pindakaas 100%
  • 1 eetlepel tahin zonder zout
  • 2 theelepels misopasta
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram groene groente zoals paksoi, sperziebonen, groene kool en bosui
  • 2 teentjes knoflook

Materialen

Staafmixer/keukenmachine

Bereiding

  1. Rooster de pinda's in een droge pan en laat afkoelen op een bord.
  2. Laat de tofu uitlekken en snijd in blokjes.
  3. Verwarm de helft van de olie in een pan en bak de tofu in 10 minuten lichtbruin. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper.
  4. Kook het water en laat hierin de thee 10 minuten trekken. Haal dan de zakjes eruit.
  5. Was de groene kruiden en hak grof.
  6. Doe de kruiden, pindakaas, tahin, misopasta en de thee in een keukenmachine en maal tot een pasta.
  7. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  8. Maak de groente schoon en snijd klein.
  9. Roerbak de groente in de rest van de olie en pers de knoflook erboven uit. Breng op smaak met peper.
  10. Schep per persoon rijst en groente in een diep bord of kom.
  11. Verdeel de pasta in losse soepkommen. Voeg bij elke kom 100 ml gekookt water toe en roer door.
  12. Verdeel de theesoep over de rijst en groente. Serveer met de blokjes tofu en pinda's.

Extra informatie

Bekijk de receptvideo en zie hoe je dit gerecht stap voor stap maakt.

Variaties

Dit is een perfect gerecht om je groenterestjes in te gebruiken. Gebruik ook eens peultjes, spinazie, Chinese kool, spitskool of snijbonen. Alle combinaties zijn lekker. Serveer als een 'bowl' met alle ingrediënten los in een diep bord of kom. In plaats van alle groente tegelijk te roerbakken, wok je elke groente apart. Zo heb je nog meer kleurverschillen in je gerecht.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Je kunt restjes in een afgesloten bakje maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast of 3 maanden in de vriezer. Laat restjes altijd eerst snel afkoelen en niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Paksoi is deze maand (december) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 630 kcal
Vet 34 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 47 gram
Waarvan suikers 4 gram
Vezels 10 gram
Eiwit 28 gram
Zout
0,8 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.