Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Turkse linzensoep

Turkse linzensoep

Gülsah Kayar maakte deze soep voor ons. Gülsah: "Als er één soep is die bekend is onder Turken is het wel mercimek çorbasi, oftewel linzensoep. Het is superpopulair en extra lekker met citroensap en chilivlokken."
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 560 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 250 gram wortel
  • 100 gram aardappel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels tomatenpuree zonder zout (blik)
  • 125 gram rode linzen (uitlekgewicht, blik)
  • 2 theelepels peperpuree (biber salçası)
  • 600 ml water
  • rode pepervlokken (pul biber)
  • citroensap
  • 200 gram (Turks) bruinbrood

Materialen

Staafmixer of keukenmachine

Bereiding

  1. Pel de ui en snijd fijn.
  2. Maak de wortel schoon en snijd in blokjes.
  3. Schil de aardappel en snijd in stukken.
  4. Fruit de ui zacht in de olijfolie.
  5. Bak de tomatenpuree kort mee.
  6. Was de linzen in een zeef en laat goed uitlekken.
  7. Voeg de wortel, aardappel, peperpuree, linzen en het water toe aan de ui en breng dit aan de kook.
  8. Laat de soep 15 minuten koken tot de linzen gaar zijn.
  9. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
  10. Breng de soep op smaak met wat pepervlokken en citroensap.
  11. Serveer het brood bij de soep.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Gülsah Kayar van diëtistenpraktijk Nutry

Gülsah Kayar weet wat ze doet in de keuken. Qua smaak natuurlijk. En als diëtist zorgt ze er ook voor dat het gezond is. Voor ons maakte ze een aantal recepten! 

Meer recepten van Gülsah:

Warme ayran soep
Turkse hartige pannenkoeken (Kaygana)
Courgette cake (Courgette mucver)
Mungbonen salade (Mas Fasulyesi Salatasi)
Gevulde abrikozen hapje (Kayisi Tatlisi) 
Turkse snijbonenstoofpot
Volkoren simit
Gevulde aubergine
Gevulde Turkse paprika’s met bulgur (Bulgurlu biber dolmasi)
Menemen (Turks ei met tomaat)
Türlü (groentestoofpot met rundvlees)
Ezogelin soep

Variaties

Gebruik in plaats van 2 theelepels peperpuree (biber salçasi) 1 theelepel sambal. En je kunt een (Turks) bruinbrood vervangen door 4 bruine boterhammen.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze  Kies Ik Gezond?-app .

Ingrediënten over?

Tomatenpuree:
Doe de tomatenpuree over in bewaarbakje als je het blik of de pot hebt geopend. Gooi blikken of potten die ongeopend bol staan weg. Bewaar het maximaal 3 dagen in de koelkast. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Citroen heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (november) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 560 kcal
Vet 8 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 85 gram
Waarvan suikers 9 gram
Vezels 21 gram
Eiwit 25 gram
Zout
1,5 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept