Bereiding
- Warm de over voor op 200 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
-
Spoel de kikkererwten in een zeef af en laat ze uitlekken.
Dep de kikkererwten goed droog en doe ze in
een kom.
-
Meng de kikkererwten met de helft van de olie, de sumak, paprikapoeder, komijn en peper. Zorg
dat alle kikkererwten goed zijn bedekt met het olie-kruidenmengsel.
-
Verdeel de kikkererwten gelijkmatig over de bakplaat en
rooster ze 15 minuten. Schep ze een keer om en laat ze nog 5 minuten roosteren
tot ze knapperig zijn. Als de kikkererwten beginnen te poppen, kun je er een
vel aluminiumfolie overheen leggen.
-
Was ondertussen de
komkommer. Snijd deze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijst met een
theelepel. Snijd de komkommer in kleine blokjes van een ½ cm.
-
Pel de ui en de knoflook en snipper fijn.
-
Was de
spinazie en laat goed uitlekken.
-
Fruit de ui en de knoflook in de overige olie. Voeg de
spinazie toe en bak een paar minuten totdat de spinazie zacht is.
-
Pureer het spinaziemengsel met een staafmixer tot een relatief
gladde massa. Laat het verder afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg daarna de yoghurt
en het citroensap toe.
-
Verwarm de pitabroodjes kort in de broodrooster, in een grillpan of in de oven. Verdeel
de yoghurt-spinaziedip over de broodjes, evenals de komkommerblokjes en de
geroosterde kikkererwten. Serveer direct.
Extra informatie
Dit recept maakten we samen met Neda Oliai
Neda: "Naast een schaal vol verse kruiden, wordt yoghurt veelal als luchtige tegenhanger geserveerd bij wat zwaardere stoofgerechten. Maar yoghurt wordt ook als voorgerecht gegeten (bijvoorbeeld als warme of koude soep), als nagerecht met wat honing, of als snack in de vorm van een dipsaus. In dat laatste geval wordt de yoghurt gevuld met groenten, noten en/of rozijnen. Vooral in de zomermaanden is zo’n dip een verfrissende toevoeging aan je borrelplank of mezze-tafel vol Midden-Oosterse snacks."
Ben je benieuwd naar de andere recepten van Neda? Kijk eens hier:
Spaanse tortilla op z'n Perzisch
Wortelsalade met granaatappeldressing
Rijst met sperziebonen (Lubia polo)
Linzensoep met tamarinde en geroosterde zoete aardappelen
Afghaanse aubergineschotel
Mahi met dukkah en geurige bulgur
Klassieke Perzische salade
Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)
Kruiden frittata (Kuku sabzi)
Kip met saffraan en citroen
Ingrediënten over?
Griekse yoghurt:
Maak er dit lekkere toetje mee: yoghurt met peer en druiven.