Menu
Zoek

Volkorenbrood met minder zout

  • 20 personen
  • meer dan 30 minuten
  • lunch
  • 105 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • ca. 350 ml water
  • 20 gram verse gist of 7 gram instant gist
  • 1 theelepel suiker
  • 500 gram volkoren meel
  • 1½ theelepel (4 gram) (bakkers)zout
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels gemengde zaden

Materialen

Broodblik

Bereiding

  1. Verwarm het water tot lauwwarm.
  2. Los de gist erin op en voeg de suiker toe om de gist te starten. Laat dit mengsel 10 minuten staan.
  3. Doe het volkorenmeel met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  4. Schenk de gistoplossing in het kuiltje en voeg de olie toe. Mix met een keukenmachine met kneedhaken of kneed met de hand vanuit het midden tot een soepel deeg is ontstaan. Kneed 10-15 minuten om een mooie glutenstructuur te krijgen.
  5. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats 1 uur rijzen.
  6. Bestrijk de bakvorm met wat olie of margarine.
  7. Kneed het deeg nogmaals kort door en meng de zaden erdoor. Doe het deeg in de vorm.
  8. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats nog een half uur rijzen.
  9. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  10. Bak het brood 15 minuten in het midden van de oven. Draai de oven terug naar 200 °C en bak het brood in ca. 25 minuten gaar en bruin.
  11. Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

Allergie-informatie

Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Informatie over dit recept

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 105 kcal
Vet 3 gram
Waarvan verzadigd vet 0 gram
Koolhydraten 15 gram
Waarvan suikers 1 gram
Vezels 3 gram
Eiwit 4 gram
Zout
0,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.