Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Witlofsalade met sardines en aardappelen

Witlofsalade met sardines en aardappelen

  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 540 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 1 ei
  • 160 gram sardines in olie (uitlekgewicht, blik)
  • 5 gram verse bieslook
  • citroensap
  • 1 eetlepel halfvolle yoghurt
  • peper
  • 500 gram witlof
  • 150 ml halfvolle melk
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Kook het ei hard en laat het afkoelen.
  3. Laat de sardientjes uitlekken, vang de olie op, en verwijder de graat. Snijd 1 sardientje fijn.
  4. Pel het ei en hak het klein.
  5. Was de bieslook en knip de sprieten klein.
  6. Maak van het ei, het sardientje, wat citroensap, 1 eetlepel opgevangen olie, de yoghurt en de bieslook een dikke saus. Maak de saus op smaak met peper.
  7. Snijd de overige sardines in stukjes.
  8. Maak het witlof schoon en snijd het in repen.
  9. Meng de saus en de stukjes sardine erdoor.
  10. Breng de melk aan de kook.
  11. Maak van de gare aardappelen met de melk, peper en nootmuskaat een puree.
  12. Serveer de aardappelpuree bij de witlofsalade.

Ingrediënten over?

Verse kruiden:
Wikkel de rest van de kruiden in velletjes nat keukenpapier. Bewaar de kruiden onderin de koelkast. Ze zijn nog ongeveer 5 dagen houdbaar of vries de kruiden in. De bieslook is lekker in deze geroerbakte currynoedels.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Witlof is deze maand (januari) een seizoensproduct.
Duurzaam eten Citroen heeft deze maand (januari) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat sardine. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies Europese sardine met MSC.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 540 kcal
Vet 18 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 59 gram
Waarvan suikers 10 gram
Vezels 8 gram
Eiwit 32 gram
Zout
1,1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.