Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Witlofschuitje met paddenstoelenpaté

Witlofschuitje met paddenstoelenpaté

De knapperige witlof is een frisse tegenhanger van het kruidige paddenstoelenmengsel.
  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • voorgerecht
  • 100 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 100 ml water
  • 15 gram gedroogde paddenstoelen
  • 1 sjalot
  • 250 gram paddenstoelenmix of kastanjechampignons
  • 2 ansjovis (koeling)
  • 1 eetlepel olie
  • peper
  • tijm of rozemarijn
  • 2 eetlepels zuivelspread light
  • 15 gram verse peterselie
  • 25 gram walnoten
  • 2 struikjes witlof

Bereiding

  1. Breng het water aan de kook. Giet dit over de gedroogde paddenstoelen en laat een half uur weken.
  2. Pel de sjalot en snijd klein.
  3. Maak de verse paddenstoelen schoon en snijd klein.
  4. Snijd de ansjovisfiletjes in stukjes.
  5. Fruit de sjalot en de ansjovis in de olie zacht.
  6. Bak de paddenstoelen, wat peper en tijm mee met de sjalot. 
  7. Haal een paar gebakken paddenstoelen uit de pan en leg opzij om later mee te garneren.
  8. Roer de zuivelspread door de pan en laat het smelten.
  9. Pureer de geweekte paddenstoelen met een paar lepels weekvocht fijn.
  10. Voeg dit toe aan de gebakken paddenstoelen en pureer het geheel met een staafmixer of in de keukenmachine grof.  
  11. Was de peterselie en snijd klein.
  12. Hak de walnoten klein.
  13. Was de witlof en trek de blaadjes voorzichtig los.  
  14. Vul de witlofbladen met het paddenstoelenmengsel.
  15. Garneer met de peterselie, walnoten en de achtergehouden paddenstoelen.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Peterselie:
Bewaar verse kruiden tussen velletjes nat keukenpapier onderin de koelkast. Het is nog ongeveer 4 dagen houdbaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Witlof is deze maand (november) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat ansjovis. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies Europese ansjovis met MSC, uit de Middellandse zee is tweede keus.

Past in dieet

  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 100 kcal
Vet 8 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 2 gram
Waarvan suikers 1 gram
Vezels 2 gram
Eiwit 4 gram
Zout
< 0.1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept