Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Zalm met sinaasappel en gewokte savooikool

Zalm met sinaasappel en gewokte savooikool

Lekker met rozemarijnkrieltjes en romige tahinsaus.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 635 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 450 gram savooikool
  • 2 teentjes knoflook
  • 130 gram witte bonen (uitlekgewicht, blik)
  • ½ limoen
  • ½ eetlepel tahin zonder zout
  • 50 ml water
  • 400 gram (rode en gele) krieltjes
  • 1½ takje verse rozemarijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper
  • ½ sinaasappel
  • 200 gram zalm (vers of diepvries)
  • 6 zwarte olijven (zonder pit)
  • 2 theelepels kappertjes

Materialen

Keukenmachine/staafmixer, bakplaat, ovenschaal

Bereiding

  1. Was de kool en snijd in dunne repen. 
  2. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes.
  3. Spoel de bonen af en laat uitlekken. Pers de limoen uit.
  4. Pureer in een keukenmachine of met een staafmixer de bonen, tahin, het limoensap, water en de helft van de knoflook tot een gladde saus. Voeg meer water toe als het te stevig is.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  6. Maak de krieltjes schoon en snijd in gelijke stukken.
  7. Was de rozemarijn en snijd klein.
  8. Meng de krieltjes met 1/3 van de olie, 2/3 van de rozemarijn en wat peper.
  9. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 30-40 minuten goudgeel in de oven.
  10. Snijd de schil van de sinaasappel weg tot er geen wit meer zichtbaar is. Snijd de partjes tussen het vlies uit. Knijp het overgebleven deel uit en vang het sap op.
  11. Bestrijk de zalm met 1/3 van de olijfolie en leg in de ovenschaal. Strooi er de rest van de rozemarijn en wat peper over. 
  12. Bak de zalm in 10-12 minuten gaar in de oven.
  13. Snijd de olijven in plakjes. 
  14. Giet het sinaasappelsap over de gegaarde zalm. Verdeel er de sinaasappelpartjes, olijven en kappertjes over.
  15. Wok de savooikool in de rest van de olijfolie in 8-10 minuten gaar met een deksel op de pan. Voeg eventueel een scheutje water toe. 
  16. Voeg de laatste 2 minuten de rest van de knoflookplakjes toe. Breng op smaak met peper en schep de bonen-tahinsaus ernaast.
  17. Serveer met de rozemarijnkrieltjes en zalm.

Variaties

In plaats van savooikool kun je ook groene kool of boerenkool gebruiken. Wanneer je zalm uit de diepvries gebruikt, ontdooi het dan voor gebruik volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Sinaasappel: 
Citrusfruit kan eventueel in de koelkast bewaard worden. Citrusfruit rijpt sneller als het naast een banaan ligt.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sinaasappel heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Savooie / Groene kool is deze maand (december) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat zalm. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies bij voorkeur wilde zalm met MSC.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 635 kcal
Vet 31 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 51 gram
Waarvan suikers 7 gram
Vezels 13 gram
Eiwit 32 gram
Zout
0,5 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept