Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Boekweit

De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. Net als granen staat boekweit daarom in de Schijf van Vijf. Omdat boekweit geen graan is, levert het niet dezelfde gezondheidsvoordelen als graanproducten. Maar het is een prima aanvulling die goede voedingsstoffen levert. 

In brood, pannenkoeken, grutten, koek en ontbijtgranen kan boekweit zitten. Boekweit bevat koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Biologische boekweit is te verkrijgen met de keurmerken Europees Biologisch, Demeter en EKO. 

Wat is boekweit?

Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald.

Boekweit heeft veel overeenkomsten met graan. In voedingsmiddelen is het dan ook op dezelfde manier verwerkt. Zo zit het in brood, pannenkoeken, grutten, koek en ontbijtgranen. Omdat het zo op graan lijkt staat boekweit samen met brood en graanproducten in de Schijf van Vijf

Herkomst van boekweit

Boekweit wordt in Nederland verbouwd. Van oorsprong komt het uit China.

Productie van boekweit

Het zaaien van boekweit vindt plaats in het voorjaar en de oogst in de nazomer. Na de oogst moeten de korrels nog een aantal weken drogen op het veld.

Boekweit komt niet veel meer voor omdat de opbrengst nogal wisselvallig is. De oorzaken hiervan zijn:

  • De plant is heel gevoelig voor weersomstandigheden.
  • De korrels zijn niet allemaal op hetzelfde moment rijp voor de oogst, daarom gaat er een deel verloren. 

Is boekweit gezond?

Boekweit staat in de Schijf van Vijf. Omdat boekweit geen graan is, levert het niet dezelfde gezondheidsvoordelen als graanproducten. Maar het is een prima aanvulling die goede voedingsstoffen levert. 

Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Is boekweit glutenvrij?

Omdat boekweit geen graan is bevat het geen gluten en is dus geschikt voor coeliakiepatiënten. Mensen met de aandoening coeliakie reageren heftig op de inname van gluten. Gluten is een complex mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen. 

Let op kruisbesmetting

Wanneer van nature glutenvrije granen worden bewerkt tot meel of vlokken, is het risico op kruisbesmetting met gluten aanwezig. Dit geldt ook voor boekweit. Koop daarom bij voorkeur producten van bewerkte glutenvrije granen alleen als de claim ‘glutenvrij’ op de verpakking staat of het officiële 'Crossed Grain' keurmerk.

Hoe bewaar je boekweit?

Boekweit blijft langer houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart.

Voedingsadvies

Boekweit staat in de Schijf van Vijf als een aanvulling op brood en graanproducten. Lees meer over brood en graanproducten in de Schijf van Vijf en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Veiligheid

Voor boekweit gelden dezelfde veiligheidsaspecten als bij granen en graanproducten.

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.   

Keurmerk

Er is biologische boekweit verkrijgbaar met de keurmerken Europees biologisch, EKO en Demeter

Duurzaamheidsaspecten

Voor boekweit gelden dezelfde duurzaamheidsaspecten als granen en graanproducten.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ1513 kJ
Energiewaarde in kcal357 kcal
Vet
Vet totaal2,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,4 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,6 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,6 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,6 g
Linolzuur0,6 g
ALA0,05 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel5,6 g
Eiwit
Eiwit plantaardig8 g
Eiwit totaal8 g
Vitamines
Beta-caroteen12 µg
Folaat equivalenten29,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Niacine2,8 mg
Retinol activiteit equivalent1 µg
Vitamine B10,28 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,07 mg
Vitamine B60,400 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,1 mg
Overigen
Alcohol0 g
Cholesterol0,0 mg
Water13 g
Koolhydraten
Koolhydraten74,0 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden2,1 g
Polysacchariden71,9 g
Natrium/zout
Natrium0,001 g
Zout0,003 g
Mineralen
Calcium12 mg
Fosfor150 mg
IJzer2,0 mg
Jodium2 µg
Kalium218 mg
Koper0,70 mg
Magnesium80 mg
Selenium9 µg
Zink1,10 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (kg CO2 eq. per 100g)*
1 = 100 gram CO2-eq
Landgebruik (m2 per 100g)
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.