Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Sapkuren

Sapkuren is een manier om gewicht te verliezen door alleen bijvoorbeeld vruchtensap of thee te drinken. Sapkuren om het lichaam te reinigen of te ontgiften is niet nodig, omdat de lever dit doet.

Enkele dagen sapkuren kan niet zo veel kwaad, maar langer sapkuren heeft nadelen. Er wordt dan namelijk spierweefsel afgebroken. Daarnaast bevatten de sappen meestal te weinig voedingsstoffen.

Wat zijn sapkuren?

Sapkuren (ook wel juice cleanse genoemd) houdt in dat iemand alleen een bepaalde hoeveelheid vruchtensappen mag drinken en verder niets, met uitzondering van water en/of (kruiden)thee. Er zijn ook sapkuren waarbij zelfs geen vruchtensappen, maar uitsluitend energievrije dranken zoals water en (kruiden)thee zijn toegestaan. Omdat daarbij geen calorieën worden opgenomen, komen deze kuren in feite neer op vasten. Daarom wordt ook wel van ‘sapvasten’ gesproken. 

Sapkuren kan een manier zijn om gewicht te verliezen. Daarnaast wordt deze methode ook toegepast omdat sapkuren het lichaam zou reinigen, oftewel detoxen. Dit is niet nodig. Het lichaam heeft namelijk een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen. Dat proces verloopt voornamelijk via de lever.

Wat doet een sapkuur met je lichaam?

Bij sapkuren gaat het gewicht door het gebrek aan calorieën omlaag. Daarbij gaat het in het begin vooral om vochtverlies, bij het verbranden van lichaamsvet komt namelijk water vrij. Al vrij snel daarna zal het lichaam spierweefsel gaan afbreken. Langer sapkuren wordt daarom afgeraden. Enkele dagen sapkuren kan waarschijnlijk geen kwaad, maar heeft weinig nut.

De afbraak van spierweefsel werkt als volgt. De hersenen en de rode bloedcellen hebben glucose nodig als energiebron. Als deze glucose niet (voldoende) komt uit koolhydraten uit voedsel, dan gaat het lichaam eiwit uit spieren afbreken om in de glucosebehoefte te voorzien. In welke mate dit gebeurt, hangt af van de hoeveelheid koolhydraten die het lichaam bijvoorbeeld via sap nog binnenkrijgt. 


Naast het effect van spierweefselafbraak wordt langer sapkuren ook afgeraden omdat sap lang niet alle voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft.