Misschien heb je de berichten ook gezien: in Frankrijk is een nieuw advies uitgebracht over sojaproducten vanwege de isoflavonen die hierin zitten. Die zouden een negatief effect op de gezondheid hebben. Het Franse ANSES, te vergelijken met het Nederlandse RIVM, vindt dat schoolkantines en bedrijfsrestaurants in Frankrijk niet langer sojaproducten zouden moeten serveren.
We kunnen ons voorstellen dat je vragen of misschien wel zorgen hebt als je zelf sojaproducten eet en/of drinkt. Daarom leggen we graag meer uit over het Franse advies en wat het mogelijk betekent.
Hoe kijkt het Voedingscentrum naar het Franse advies?
We beoordelen dit nieuwe advies uiteraard zorgvuldig en kritisch en kijken daarbij naar de gevolgen op de lange termijn. Ook het RIVM en de Gezondheidsraad spelen hierin een belangrijke rol. Voor nu zien we geen reden om ons advies rond sojaproducten aan te passen. Soja heeft voordelen voor de gezondheid en duurzaamheid. Daarnaast is de situatie in Frankrijk, waar kinderen bijvoorbeeld standaard een schoolmaaltijd krijgen, anders dan in Nederland.
Waarom is het advies veranderd in Frankrijk?
De Franse gezondheidsinstantie ANSES heeft in maart een rapport uitgebracht over isoflavonen in eten en drinken. De organisatie heeft op basis van verschillende onderzoeken het risico van producten met isoflavonen beoordeeld en een aangescherpt advies uitgebracht. De eerder gehanteerde bovengrens voor isoflavonen honderd keer strenger geworden in het nieuwe advies.
ANSES geeft aan dat vooral Franse kinderen, tienermeisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd nu mogelijk te veel isoflavonen binnenkrijgen. Om dit tegen te gaan adviseert ANSES om sojaproducten, die relatief veel isoflavonen bevatten, uit het aanbod van cateraars te schrappen. Bijvoorbeeld in schoolkantines, ziekenhuizen en bedrijfsrestaurants. Ook roept de instantie fabrikanten op om de hoeveelheid isoflavonen in sojaproducten te verlagen.
Kan ik sojaproducten blijven eten?
We zien voor nu geen reden om sojaproducten als sojadrink, tofu en tempé te vermijden. Ons advies is altijd om afwisselend te eten, dit geldt ook voor plantaardige voeding. Kies bijvoorbeeld ook eens voor andere peulvruchten dan sojabonen zoals linzen of kikkererwten. Of neem eens een erwtendrink in plaats van sojadrink.
Net als andere peulvruchten verlagen sojabonen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Daarnaast bevat soja veel eiwitten, onverzadigde vetten en ijzer. Het is ook een duurzame keuze door de lage klimaatbelasting. Sojaproducten kunnen een goede plantaardige vervanger zijn voor zuivel en vlees.
Voor zwangeren geldt een apart advies om niet te veel soja te nemen vanwege de isoflavonen. Dit betekent maximaal 4 porties sojadrink/yoghurt (150 ml) per dag en maximaal 2 keer per week andere sojaproducten. Daarnaast raden we het nemen van supplementen met isoflavonen af, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Wat zijn isoflavonen?
Isoflavonen (ook wel fyto-oestrogenen genoemd) horen bij de flavonoïden (antioxidanten). Ze zijn van nature aanwezig in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen, zoals peulvruchten en groente. Sojabonen en producten gemaakt van sojabonen bevatten relatief veel isoflavonen.
Isoflavonen hebben een hormonale (oestrogene) werking. Ze kunnen in hoge doseringen effect hebben op de hormoonhuishouding.