In sojaproducten zitten zogenaamde isoflavonen. Als je hier
tijdens de zwangerschap hoge doseringen van binnenkrijgt, kan dit mogelijk
invloed hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby. Uit
voorzorg geldt er het advies om een hoge inname te beperken.
Hoeveel sojaproducten kun je nemen?
Vervang je zuivel door een
plantaardig alternatief? Neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes (150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. En eet daarnaast maximaal 2 keer per week
andere sojaproducten, zoals tofu, tempé of sojabonen. Zo zorg je ervoor dat je
niet te veel isoflavonen binnenkrijgt. Zwangeren die zuivel gebruiken,
kunnen gerust tofu, tempé of sojabonen eten bij de warme maaltijd.
Neem geen supplementen met isoflavonen als je zwanger bent.
Wat zijn isoflavonen of fyto-oestrogenen?
Isoflavonen (ook wel fyto-oestrogenen genoemd) horen
bij de flavonoïden (antioxidanten). Ze zijn
van nature aanwezig in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen.
Sojabonen en producten gemaakt van sojabonen bevatten relatief veel isoflavonen.
Flavonoïden uit
voeding zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Maar krijg je hoge
doseringen isoflavonen binnen, bijvoorbeeld via supplementen, dan
zouden ze mogelijk wel schadelijk kunnen zijn. Voor zwangeren geldt uit voorzorg het advies om ook een hoge inname van isoflavonen
via de voeding te voorkomen.
Mogelijke effecten voor het ongeboren kind
Isoflavonen hebben
een licht hormonale (oestrogene) werking en kunnen de placenta passeren. Uit
dierstudies blijkt dat een hoge inname van isoflavonen tijdens de zwangerschap
mogelijk invloed heeft op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby.
Uit
voorzorg wordt de Franse veilige bovengrens van inname gehanteerd (maximaal 1 milligram
per kilogram lichaamsgewicht per dag) voor zwangeren. Al je 63
kg weegt zou je dus maximaal 63 mg isoflavonen per dag moeten binnenkrijgen. Deze grens bereik
je alleen als je elke dag veel producten met soja eet. Denk aan elke dag bijvoorbeeld
310 gram tofu, of 230 gram sojabonen, of 610 milliliter sojadrink.
Advies tijdens de zwangerschap
Vervang je zuivel door een plantaardig alternatief? Neem dan
niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes sojadrink/yoghurt per dag. En kies voor een
sojadrink/yoghurt die is verrijkt met calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Ook
tijdens de zwangerschap blijft een verrijkte sojadrink/yoghurt de meest
volwaardige zuivelvervanger. Andere plantaardige
alternatieven bevatten vaak te weinig eiwit en/of voedingsstoffen. Omdat
sojadrink in tegenstelling tot koemelk geen jodium bevat, is het wel goed om te
letten op je jodium inname.
Neem daarnaast niet vaker dan tweemaal per
week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen. Zo zorg je ervoor dat
je niet te veel isoflavonen binnenkrijgt als je zwanger bent. Voor zwangeren die zuivel gebruiken, is het geen
probleem om vaker een vleesvervanger op basis van soja, zoals tofu, tempé
of sojabonen, te eten. Je komt dan niet aan de bovengrens voor isoflavonen.
Neem geen supplementen met isoflavonen als je zwanger bent.