Er bestaan veel soorten pap die je aan je baby kunt geven, zoals rijstebloempap, pap gemaakt van (volkoren)tarwe en havermoutpap.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten.
Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren. Is je baby wat ouder, dan kun je langzaam wat pap proberen van granen, zoals tarwe of, havermout. Bouw de hoeveelheid vezel geleidelijk op.
Ter vergelijking: in rijstebloem zit 1,3 gram vezel per 100 gram in havermout 7,3 gram per 100 gram.
Liever niet elke dag rijstebloempap
Uit voorzorg adviseren we om niet elke dag rijst of rijstproducten te geven aan baby's en kinderen. Dat komt omdat er relatief veel arseen in rijstproducten kan zitten. Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Als je jouw baby pap op basis van rijstebloem wilt geven, doe dit dan liever niet elke dag. En wissel af met pap op basis van granen bijvoorbeeld.
Lees meer over de veiligheid van rijst- en rijstproducten.
Liever brood dan papjes
Brood vervangen door pap kan, maar je kunt het beter niet te vaak doen. Door brood te eten leert je kind namelijk beter kauwen. Zo ontwikkelen de mondspieren zich beter, wat ook belangrijk is voor de spraakontwikkeling van je kind.
Pap om je baby te laten doorslapen?
Het wordt wel eens beweerd, maar er bestaan geen papjes waar je baby beter door gaat slapen, of de hele nacht mee doorslaapt. Het enige wat pap doet, is het indikken van de melk. Het kan toevallig zijn dat jouw baby er beter door slaapt, maar het geldt lang niet voor elke baby. Je baby slaapt door als die eraan toe is.
Waar kun je op letten bij aankoop?
Laat je niet verleiden door de mooie kreten op de voorkant van het pak. Het beste is om de etiketten van kant-en-klare papjes of papgranen goed te vergelijken in de winkel. Welke ingrediënten er in het product zitten en hoe veel, zie je namelijk alleen op het etiket. De beste keuze is de variant zonder toegevoegd suiker en zonder zout. Pas op met soorten ontbijtpap die bedoeld zijn voor volwassenen. Die bevatten vaak zout, en dat kan schadelijk zijn voor de nieren van je baby.
Goed om te weten
Tot slot nog een paar weetjes:
- Pap kun je het beste maken met opvolgmelk. Met borstvoeding pap maken kan, maar het is wel lastiger. Waarom lees je hier.
- Het is beter voor de mondmotoriek (kauwen en slikken) om de pap te geven met een lepel in plaats van een fles. Pap geven met een lepel gaat langzamer, waardoor de darmen van je baby meer tijd hebben om het te verwerken. Daardoor kan je baby minder snel last van buikpijn krijgen. Als je de pap te dun vindt om te geven met een lepel, dan kun je minder melk bij het pappoeder doen.
- Is je kind ouder dan een jaar, dan kun je pap maken met gewone melk.