Voor je baby, dreumes of peuter kun je verschillende soorten kinderservies gebruiken. Steen en glas zijn geschikt en kunnen goed tegen de hitte van magnetron en vaatwasser. Nadeel is dat ze sneller breken. Daarom kun je ook kiezen voor siliconen, plastic of rvs. Bekijk onze tips voor kinderservies en bestek.
Kinderservies kopen
Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, start je met oefenhapjes. Vanaf die periode heb je dus een bord, bakje en lepel nodig. Bij het kopen van kinderservies kun je erop letten van welk materiaal het is gemaakt. Je kunt kijken of het niet te snel breekt, en of het in de magnetron en vaatwasser kan. Bij lepeltjes let je er ook op of het makkelijk in de mond past en niet te hard is voor de tanden.
Materialen kinderservies
Kinderservies is te koop in allerlei soorten, maten en materialen. Bekijk hier welke materialen geschikt zijn en welke je beter niet kunt gebruiken als servies voor kleine kinderen:
Steen en glas
Servies van steen (bv. keramiek en porselein) of glas is geschikt om te gebruiken en kan goed tegen hitte. Borden en bekers van deze materialen kunnen in de vaatwasser en magnetron. Het nadeel van steen of glas is dat het snel breekt als het valt. Daarom is dit materiaal niet voor alle kleine kinderen handig om te gebruiken. Je kunt een stenen bord of glazen kom wel gebruiken om eten voor je baby in op te warmen. En dan afgekoeld over te scheppen in een lichtgewicht bordje dat minder snel breekt.
Rvs, plastic en siliconen
Servies van siliconen, plastic (bv. polypropyleen) of rvs is ook geschikt om te gebruiken voor kleine kinderen. Voordeel van deze materialen is dat ze niet snel breken, en de borden en bekers zijn licht van gewicht. Babylepels zijn vaak gemaakt van siliconen of plastic en daardoor zachter voor de mond dan rvs.
Let op dat niet alle materialen tegen hitte kunnen. Bekijk daarom eerst de gebruiksaanwijzing of het servies geschikt is voor heet eten en drinken. Controleer ook of het wel in de vaatwasser en magnetron mag (lees meer over symbolen op servies).
Het gebruik van BPA is verboden in babyflessen, drinkbekers en verpakkingen van voedsel speciaal bestemd voor baby’s en kinderen tot 3 jaar.
Melamine-kunststof
Voor kinderen tot 3 jaar geldt het advies dit servies niet te gebruiken voor heet eten of drinken. Voor koud of lauw eten of drinken kan het wel. Eten voor jonge kinderen kun je eerst laten afkoelen in de pan of op een stenen bord voordat je het serveert. Doe melamine servies ook niet in de magnetron of vaatwasser (of alleen op een temperatuur niet hoger dan 40 °C).
Bamboe/mais
Kinderservies van melamine met bamboe of mais is niet geschikt voor eten en drinken. Het advies is om dit niet te gebruiken. Bij dit servies is melamine met bamboe- of maisvezel vermengd. Er kunnen dan makkelijker schadelijke stoffen vrijkomen, vooral als het servies warm wordt. Lees hier meer over melamine en bamboe of mais en hoe je de verschillen herkent.
Soorten borden, bekers en lepels
In de winkels en online is er veel keuze uit soorten kinderborden, kinderbekers, bestek en (baby)lepels. Enkele tips om rekening mee te houden:
Kinderborden
Er zijn kleine en grotere kinderborden te koop, met vakjes en zonder vakjes. Wat voor soort kinderbord je kiest, maakt niet zoveel uit. Als je kind eten graag zelf pakt met z’n handjes, kun je kiezen voor een dieper bord, of een bord met een opstaande rand. Het eten is dan wat makkelijker te grijpen en valt minder snel op de grond.
Sommige kinderen willen hun eten graag ‘gescheiden’ opeten. Dus los de groente en aardappelen, of de saus en pasta apart. Een bord met vakjes voor verschillende ingrediënten kan dan handig zijn. Er zijn ook kinderborden met een zuignap aan de onderkant, zodat het bord niet schuift. Je kunt ook een placemat nemen van ruw materiaal voor meer grip.
Drinkbekers baby: met drinktuit of open beker?
Bij drinkbekers voor baby’s en kleine kinderen is het beter om een gewone ‘open’ drinkbeker te gebruiken. Dat is het beste voor de mondspieren en de spraakontwikkeling van je baby. Kinderbekers met een drinktuit of tuimelbekers zijn om die reden minder geschikt. Je kunt ze wel als tussenstap gebruiken als je baby weigert uit een gewone beker te drinken. Ook bij anti-lekbekers kun je het beste kiezen voor een beker zonder drinktuit.
Babylepels
Bij babylepels kun je het beste kiezen voor zacht materiaal. Dat voelt prettiger in de mond en het is ook beter als je kind tanden krijgt. Baby’s en kleine kinderen kunnen bijten op de lepel en bij hard materiaal zoals rvs is dat niet bevorderlijk voor het gebit. Let er bij baby’s op dat het een smalle lepel is die goed in de mond past. Als je kind groter wordt, kun je ook het formaat van de lepel aanpassen. Vanaf ongeveer 1 jaar gaan ze zelf met een lepel eten. Vanaf ongeveer 2 - 2,5 jaar gaan kinderen met peuterbestek eten.