Als je gezond eet, verklein je de kans op chronische ziekten als diabetes type 2. Als je al diabetes hebt kan gezond eten een positief effect hebben, bijvoorbeeld op de bloedglucosewaarden. Of je echt kan genezen van diabetes, daar zijn wetenschappers het nog niet over eens.
Wat zegt de wetenschap?
In wetenschappelijk onderzoek is steeds meer aandacht voor de mogelijkheid om diabetes type 2 met aanpassingen in de leefstijl terug te draaien. Dit noem je ook wel: diabetesremissie. Om 'in remissie' te zijn, moet je meer dan een jaar zijn gestopt met het nemen van medicijnen tegen diabetes. Ook moeten je bloedglucosewaarden onder een bepaald niveau zijn.
Een aantal studies geven aanwijzingen dat bij sommige mensen hun diabetes type 2 teruggedraaid zou kunnen worden. Mogelijk komt dit door gewichtsverlies. Maar dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Er is nog niet genoeg onderzoek beschikbaar om echt een conclusie te kunnen trekken. Bovendien is voeding vaak één onderdeel van een groter pakket aan leefstijlaanpassingen die nodig zijn.
Als het je lukt om je bloedglucosewaarden naar beneden te krijgen en de medicatie te stoppen, dan wil dat nog niet zeggen dat je genezen bent van je diabetes. Het is in een soort slaapstand gebracht. Dat betekent dat het ook weer terug kan komen als je het gezonde leven weer loslaat.
Wat kun je doen?
Dat betekent niet dat het niet de moeite waard is. Want je lichaam werkt op dat moment wel weer op een gezonde manier. En je kans op complicaties, zoals hart- en vaatziekten, is ook lager. Bekijk daarom wat je kunt doen.
Gezonder eten
Ook als je diabetes hebt, kun je de Schijf van Vijf gebruiken als basis voor een gezonde voeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van de Schijf van Vijf kunnen voor jou wat anders zijn. Een diëtist kan de adviezen op jouw specifieke situatie afstemmen. Hieronder vind je een handige samenvatting van de Schijf van Vijf. Kies elke dag uit alle vakken en varieer.
De Schijf van Vijf in het kort:
- Veel groente en fruit
- Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkorencouscous en zilvervliesrijst
- Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, ongezouten noten, eieren, tofu en tempé
- Genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas
- Een handje ongezouten noten
- Zachte of vloeibare oliën en vetten, zoals olijfolie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet
- Voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie zonder suiker
Kijk ook bij Hoe eet ik gezond bij diabetes type 2?
Afvallen als je te zwaar bent
Afvallen kan ervoor zorgen dat je cellen gevoeliger worden voor insuline. De bloedglucose blijft dan beter onder controle. Ook kan het zorgen voor een betere bloeddruk en cholesterolwaarde. 5 tot 15% van je gewicht of 10% van je buikomvang kwijtraken heeft al effect. Je diëtist, arts of diabetesverpleegkundige begeleiden je hierbij.
Meer bewegen
Regelmatig bewegen heeft een positief effect op diabetes. Beweging zorgt er namelijk voor dat cellen beter reageren op insuline. Verder helpt het de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en helpt het met afvallen of om overgewicht te voorkomen.
Beweeg elke dag minimaal 30 minuten en als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven na afvallen 60 minuten. Je hoeft niet intensief te sporten om aan voldoende beweging te komen. Het gaat om activiteiten die de hartslag verhogen. Als je nog niet genoeg beweegt, dan is dit gemakkelijk in je dagelijkse leven in te bouwen.
Meer lezen?
Hoe eet je gezond met diabetes type 2?
Meer informatie over diabetes type 2
Alles over gezond afvallen