Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

In welke producten zit veel zout?

Chips, pizza’s, soepen en kant-en-klaarmaaltijden zijn voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Daarnaast krijg je zout binnen door het eten van brood, vlees, vleeswaren en kaas, maar ook sauzen zoals sojasaus en mosterd. Dat komt niet omdat deze producten het hoogste zoutgehalte hebben, maar doordat we ze vaak en veel eten. Dagelijks heb je zeker niet meer dan 6 gram zout nodig.

Weet jij hoeveel zout er zit in de producten die je eet?

In deze video vragen we mensen op straat in te schatten hoeveel zout er in hun eten zit. Bijvoorbeeld in een plakje ham en een blik erwten.

Te veel zout eten?

Het meeste zout in eten komt van zout dat aan producten is toegevoegd door fabrikanten. Daardoor krijgen we meer zout binnen dan nodig. Van nature zit er helemaal niet zoveel zout in producten. Gemiddeld 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit al in ons eten en drinken. We zijn daardoor gewend geraakt aan een zoute smaak en grijpen zelf ook sneller naar het zoutvaatje. 20% van het zout dat we binnenkrijgen voegen we zelf toe aan ons eten.

In Mijn Eetmeter kun je bekijken hoeveel zout je binnenkrijgt.