Er zijn geen producten of stoffen waarvan is bewezen dat ze lustopwekkend zijn. Wel kan het gebruik van bepaalde kruidenpreparaten en supplementen risicovol zijn.
Om welke producten gaat het? En wat zijn mogelijke risico’s?
‘Lustopwekkende' voeding
Er zijn veel voorbeelden van voedingsmiddelen die lustopwekkend zouden zijn. Denk aan oesters, champagne, eieren, asperges, chocolade en honing. Verder zouden amandel en granaatappel en het stofje arginine een erectie bevorderen.
Geen enkele goedgekeurde claim
De European Food Safety Authority (EFSA) beoordeelt de wetenschappelijke literatuur over lustopwekkende stoffen en producten. En beslist of die stoffen of producten de claim mogen dragen dat ze lustopwekkend zijn. Of erectiebevorderend. Er is op dit moment nog voor geen enkele stof of product een claim goedgekeurd.
Soms vonden onderzoekers wel een verband tussen een stof of een product en lustopwekkende of erectiebevorderende eigenschappen. Maar veel hangt af van hoe ze precies hebben gemeten. Lust is een subjectief begrip, dus mogelijk is het deels een placebo-effect: deelnemers dénken dat ze een werkzame stof krijgen. Die gedachte alleen is al zo sterk dat ze meer lust ervaren. Is dat erg? Niet per se. Als mensen meer lust ervaren door het eten van een bepaald product, kan dit een probleem oplossen. Maar er kleven wel risico's aan sommige producten.
De risico’s van lustopwekkende producten
Sommige stoffen of supplementen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Bijvoorbeeld:
- yohimbine
- Spanish fly (Spaanse vlieg)
- mad honey (gemaakt van rododendronbloemen die bepaalde chemische stofjes bevatten: grijsanotoxinen)
- en de Bufo pad.
Ze kunnen leiden tot bijvoorbeeld vergiftigingen en in bepaalde gevallen zelfs tot de dood.
Verder kunnen sommige kruidenpreparaten wisselwerkingen met medicijnen hebben en/of de werking van medicijnen verminderen of juist versterken. Wil je een kruidenpreparaat gebruiken om je libido te verhogen en gebruik je medicijnen? Overleg dan altijd eerst even met je arts of apotheker. Bijwerkingen kunnen ook gemeld worden bij Bijwerkingencentrum Lareb.
Let op: het label ‘natuurlijk’ is geen garantie dat het product ook veilig is. Van nature kunnen kruiden en planten namelijk plantengifstoffen bevatten. In kruidenpreparaten kunnen deze dan in geconcentreerde vorm zitten.
Wees voorzichtig met aankopen via buitenlandse websites
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht 160 supplementen voor afvallen, sportprestaties en libido. 60 procent van die supplementen bevat stoffen die kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s. Zoals een hoge bloeddruk of een verhoogd hartritme. De supplementen die onveilig zijn gebleken, heeft de NVWA van de markt gehaald. Maar voorzichtigheid blijft geboden. Koop dit soort producten niet online via buitenlandse websites. Een deel daarvan komt uit het illegale circuit en is niet gecontroleerd op gevaarlijke stoffen.
Wat dan wel?
Door gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. En wie weet: eten en drinken is natuurlijk een sociale aangelegenheid, en kan zo bijdragen aan een lustopwekkende sfeer...