Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is honing gezonder dan suiker?

Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.

Wat zit er eigenlijk in honing?

Honing is suiker: een mengsel van glucose en fructose. Er is weinig verschil met andere vormen van suiker, zoals kristalsuiker en rietsuiker. In je lichaam worden deze suikers op dezelfde manier afgebroken en verteerd. Wel bevat honing iets meer water dan kristalsuiker. Hierdoor zit er per 100 gram iets minder calorieën in.

Is honing beter dan suiker?

Honing bevat een kleine hoeveelheid spoorelementen, mineralen, vitaminen en eiwit. Maar de hoeveelheid is heel weinig. Te weinig om een bijdrage te leveren aan wat je totaal aan deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Honing wordt gemaakt door bijen. Het is een natuurlijk product. Maar suiker komt ook uit de natuur, het komt bijvoorbeeld van suikerbieten en suikerriet.

Staat honing in de Schijf van Vijf?

Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten. Maar af en toe honing op brood of door je yoghurt kan best.

Kan ik een lepeltje honing eten bij keelklachten?

Al eeuwenlang wordt honing gebruikt als middel tegen keelklachten. Honing wordt wel geadviseerd bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft geen claim over het eten van honing op de gezondheid goedgekeurd. Dus op honing mag geen claim worden gezet.

Er zijn aanwijzingen dat honing mogelijk helpt bij hoest bij kinderen. Maar geef kinderen jonger dan 1 jaar nooit honing.

Mag ik mijn baby honing geven?

Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Welke soorten honing zijn er?

De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. Maar soms wordt uit één soort plant veel honing gemaakt. Dan krijg je bijvoorbeeld lindehoning, acaciahoning, lavendelhoning, rozenhoning, klaverhoning en heidehoning, koolzaadhoning, rozemarijnhoning, tijmhoning of kastanjehoning.

Hoe kun je honing het beste bewaren?

Honing bederft niet snel vanwege de hoge hoeveelheid suikers. Het beste is afgesloten bewaren, op een donkere, koele plek maar niet te koud. Als het te koud wordt, kan de honing stollen. Dat is geen probleem: als je de honing verwarmt, dan wordt hij weer vloeibaar. Je kunt gekristalliseerde honing nog eten. Het ziet er minder smakelijk uit, maar is het nog steeds veilig om te eten.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding, maar niet of één product gezond of ongezond is.