Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe herken je ondervoeding?

Bij ondervoeding krijg je te weinig energie en voedingsstoffen binnen en daar heeft je lichaam onder te lijden. Ondervoeding komt vooral voor bij ziekte en bij mensen op leeftijd.

Hoe herken je ondervoeding?

Met de BMI-meter kun je nagaan of je ondergewicht hebt. Ondergewicht is een van de kenmerken die wordt gebruikt om ondervoeding vast te stellen. Ook als je zonder dat je het wilt snel afvalt, kun je ondervoeding hebben. Onder snel verstaan we 5% of meer onbedoeld gewichtsverlies in de afgelopen 6 maanden of 10% of meer onbedoeld gewichtsverlies in een periode van langer dan de afgelopen 6 maanden.

Weet je op basis van de weegschaal niet precies hoe veel je bent afgevallen? Je kunt het snel verliezen van gewicht ook merken aan kleding die losser zit, een riem die een gaatje strakker dicht moet of een sieraad of horlogebandje dat losser zit. Ook als je niet mager bent kun je dus ondervoed zijn.

Een ander signaal is dat je de neiging hebt om maaltijden over te slaan of kleinere porties te nemen, omdat je bijvoorbeeld geen trek hebt of eten meer beschouwd als noodzakelijk kwaad. Verder kun je merken dat je vermoeid bent, een slechtere conditie hebt en dagelijkse activiteiten meer moeite kosten. Door ziekte of ontsteking kan het zijn dat je meer eten nodig hebt dan normaal of het niet lukt om voldoende te eten. Vermoed je ondervoeding of dat je er kans op hebt? Meld het bij je huisarts. Trek ook aan de bel als je ondervoeding denkt te herkennen bij iemand anders.

Bekijk de exacte criteria voor ondervoeding

Je behandelplan bij ondervoeding

Het is meestal niet zo gemakkelijk om zelf weer voldoende en gezond te gaan eten. Neem daarom contact op met je huisarts. Samen maken jullie dan een behandelplan of je wordt verwezen naar een diëtist. Op de pagina Gezond aankomen staan ook veel tips die je kunt gebruiken. Het kan je helpen om samen met een familielid of kennis de punten op die pagina na te gaan.

Wat is ondervoeding en wat zijn de gevolgen?

Als je ondervoeding hebt, krijg je minder energie (calorieën), eiwitten, vitamines en mineralen binnen dan je nodig hebt. Het lichaam gebruikt dan reservevoorraden in vet- en spierweefsel. Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig. Dit kan tot gevolg hebben dat je meer belemmeringen ervaart bij dagelijkse activiteiten. De kans om te vallen neemt toe. Andere gevolgen zijn: vlugger moe voelen, minder zin hebben om te eten, sneller en ernstiger ziek worden, langer nodig hebben om te herstellen na een ziekte en moeilijkere wondgenezing.

Voor meer informatie ga je naar Goed gevoed ouder worden.