Een verspakket kan een gezonde keuze zijn. Er zit namelijk vaak veel groente in. Gemiddeld iets meer dan 200 gram per portie. Maar de saus, het kruidenzakje, bouillonblokje of witte varianten van rijst, couscous of lasagnebladen kunnen het wel minder gezond maken.
Wat zijn verspakketten?
Een verspakket is bijvoorbeeld een pakket voor groentesoep, lasagne, couscous, wraps, salade of curry met verse groente. Inmiddels koopt 1 op de 4 huishoudens weleens zo’n verspakket. De prijs is behoorlijk goed: gemiddeld ben je met een pakket afgepaste ingrediënten 1,40 euro goedkoper uit dan wanneer je alles los koopt. Door de afgepaste hoeveelheden gooien mensen ook minder vaak wat weg. Dus de kans op voedselverspilling is kleiner.
Voldoet een verspakket aan de Schijf van Vijf?
Een verspakket kan een gezonde keuze zijn. Vaak zit er veel groente in. En groente staat in de Schijf van Vijf. Maar er zit vaak ook saus, een kruidenzakje of bouillonblokje in. En daar zit vaak (veel) zout in. Of het pakket bevat witte varianten van rijst, couscous of lasagnebladen. Daar zitten minder vezels in dan volkoren varianten. Deze ingrediënten zorgen er dan voor dat het geheel toch buiten de Schijf van Vijf valt.
Hieronder zetten we de plussen en minnen op een rij. Met daarbij direct tips om de pakketten gezonder te maken.
Flink wat groente in verspakketten
In verspakketten zit flink wat groente. Gemiddeld iets meer dan 200 gram per portie. Dat is een mooie hoeveelheid. Je zit dan al bijna aan het advies van 250 gram per dag. Neem de rest van de groente bijvoorbeeld bij de lunch op brood of tussendoor als snack.
Te veel zout
In de pakketten zitten vaak bouillonblokjes of zakjes kruidenmix en saus. En daarin zit vaak veel zout. Ingrediënten die je zelf moet toevoegen, zoals kaas, maken het eten nog zouter. Gemiddeld kom je met een verspakket uit op een kleine 2,5 gram zout per portie. Dat is veel, het Voedingscentrum gaat uit van maximaal 2 gram zout per portie.
Je kunt om het pakket minder zout te maken bijvoorbeeld de helft van het bouillonblokje nemen. Of de helft van het zakje kruidenmix. En moet je zelf nog een ingrediënt toevoegen? Kies dan iets met minder zout als dat mogelijk is.
Letten op verzadigd vet
Je kunt nog meer slimme keuzes maken bij de extra ingrediënten die je zelf moet toevoegen. Zo kun je kiezen voor producten met minder verzadigd vet. Bijvoorbeeld mozzarella in plaats van 48+ kaas. Of (extra) mager gehakt in plaats van gewoon gehakt.
Liever volkoren
Het is jammer dat de rijst, lasagnebladen, couscous en wraps in de pakketten meestal niet volkoren zijn. Volkorenproducten bevatten meer vezels en B-vitamines. Ook verlaagt het eten van volkorenproducten de kans op hart- en vaatziekten. Maar je wilt natuurlijk ook geen voedsel weggooien.
Er zijn ook pakketten waarbij je deze ingrediënten nog zelf moet bijkopen. Dan is het natuurlijk heel makkelijk om voor die volkorenvariant te gaan. Zilvervliesrijst is in alle supermarkten te krijgen. En ook volkoren lasagnebladen, volkoren couscous en volkoren wraps zijn haast overal te krijgen. Heeft je supermarkt dit product niet? Zoek het op in onze ‘Kies Ik Gezond?’-app en kijk waar je het wel kan krijgen.