Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
Hoelang houdbaar in de vriezer
In dit overzicht staat hoelang eten goed blijft in de vriezer.
-
Groente – 1 jaar
Blancheer groente voor je ze invriest. Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen. Door bijvoorbeeld tomaten te pureren kun je ze wel invriezen.
-
Fruit – 8-12 maanden
Vries banaan in zonder schil. Verwijder bij appel en peer het klokhuis. Druiven en bessen kun je in z’n geheel invriezen.
-
Vis – 3-6 maanden
Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is 6 maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren 3 maanden houdbaar.
-
Gevogelte – 3 maanden
Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
-
Vlees – 2-9 maanden
Bij vlees kan de houdbaarheid in de vriezer verschillen:
Varkensvlees - 2 maanden
Gehakt - 3 maanden
Lamsvlees - 3 maanden
Rundvlees - 9 maanden
-
Peulvruchten – 3 maanden
Gekookte peulvruchten zijn 3 maanden houdbaar in de diepvries. Denk aan kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen. Het gaat om peulvruchten uit blik die al zijn voorgekookt, of die je zelf hebt geweekt en eventueel voorgekookt.
Bestel de gratis vriezersticker
In onze webshop kun je de gratis sticker bestellen voor in of op je diepvries. Je betaalt alleen verzendkosten. De sticker helpt je herinneren hoelang producten goed blijven in de vriezer.
Meer info over invriezen, bewaren en ontdooien
Kijk voor meer informatie over het bewaren van eten en
drinken in de Bewaarwijzer.
Bekijk ook: