Je kunt minder acrylamide binnenkrijgen als je gezond en gevarieerd eet en niet te veel gefrituurde en gebakken aardappelproducten neemt. Let ook op bij de bereiding van je eten. Bak aardappelen en friet goudgeel en rooster brood licht.
Acrylamide helemaal vermijden is vrijwel onmogelijk. De stof zit namelijk in veel producten. Acrylamide vormt zich in aardappelproducten zoals friet/patat, chips, aardappelkroketten en gebakken aardappelen en ook in biscuits, (ontbijt)koek, crackers, (geroosterd) brood en koffie. Acrylamide zit soms al in de producten die je koopt, maar ontstaat ook bij je thuis. Dat gebeurt als je aardappelen op een hoge temperatuur bakt of frituurt, of brood lang roostert.
Je krijgt minder acrylamide binnen door minder producten te eten waar acrylamide in zit. En door producten minder lang en op een lagere temperatuur te verhitten. Onze belangrijkste tips op een rij.