Bak aardappeltjes en friet goudgeel krokant, en niet donkerbruin of met een zwarte rand. Rooster ook je brood licht. Zo krijg je zo min mogelijk acrylamide binnen. Bekijk hier onze tips voor een goudgeel resultaat.
Je bakt aardappeltjes goudgeel door ze op een middelhoge temperatuur te verhitten, regelmatig te keren en ze op tijd van het vuur te halen.
Tips voor goudgele aardappeltjes:
- Bak aardappeltjes op een middelhoge temperatuur tot ze goudgeel zijn.
- Gebruik een goede pan met een anti-aanbaklaag en een dikke bodem.
- Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie (extra vierge kan minder goed tegen hoge temperaturen), koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie.
- Doe kleine hoeveelheden in de pan; je kunt de aardappelen dan makkelijker draaien en controleren.
- Draai de aardappelen regelmatig om met een spatel.
- Houd de aardappelen goed in de gaten en zet de warmtebron uit als ze goudgeel zijn.
- Kook rauwe zelf gesneden aardappelen even kort voor het bakken (blancheren). Dit verlaagt de hoeveelheid suikers aan de buitenkant. Hierdoor worden de aardappeltjes minder bruin en ontstaat minder acrylamide. Voorverpakte al gekookte aardappelen kun je meteen bakken.
- Bewaar aardappelen om te bakken of frituren niet in de koelkast.
Ook in de oven en airfryer kan acrylamide ontstaan. Zorg ook hier voor goudgele aardappeltjes. Zet een heteluchtoven met luchtcirculatie op maximaal 180 °C en een oven zonder luchtcirculatie op maximaal 200 °C.
Je bakt friet/patat goudgeel door ze op maximaal 175 °C te verhitten, kleine hoeveelheden in de frituur te doen en de friet op tijd eruit te halen.
Tips voor goudgele friet/patat:
- Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft.
- Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge).
- Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.
- Volg de bereidingstijd op de verpakking en controleer de kleur tijdens het frituren.
- Haal verbrande stukjes altijd uit de frituurpan en vervang het vet na 5 tot 7 keer gebruiken.
- Kook zelf gesneden friet even kort voor het frituren. Dit verlaagt de hoeveelheid suikers aan de buitenkant. Hierdoor wordt de friet minder bruin en ontstaat minder acrylamide.
- Doe ovenfriet niet in de frituur. Ovenfriet bevat meer suiker en gefrituurd ontstaat er meer acrylamide. Volg de bereidingswijze op de verpakking.
- Kies liever voor friet gemaakt van aardappelen. Bij raspatat (friet gemaakt van aardappelpoeder of -deeg) ontstaat meer acrylamide.
- Let
ook bij groentefriet en zoete aardappelfriet op de kleur.
- Bewaar aardappelen om te frituren of bakken niet in de koelkast.
Je roostert brood licht door het broodrooster op een lage stand te zetten en het brood op tijd eruit te halen.
Tips voor licht geroosterd brood:
- Zet de rooster op een lage stand en houd het brood in de gaten tijdens het roosteren.
- Haal het brood eruit zodra het licht geroosterd is.
- Houd er rekening meer dat oud brood sneller donker kleurt dan vers brood.
- Let er ook bij het maken van tosti's op dat je het brood licht toast.