Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik onbeperkt gebroken lijnzaad gebruiken?

Het is beter om niet te veel lijnzaad te eten. Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden. Het menselijk lichaam kan cyanogene glycosiden omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanidevergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier.

Hoeveel lijnzaad per dag is veilig?

Het eten van 28 gram lijnzaad per dag wordt als veilig beschouwd. Dit zijn 2 tot 3 eetlepels. Voor kinderen van 20 kilo geldt een maximum van 8 gram lijnzaad per dag. Kinderen zijn lichter en krijgen dus in verhouding eerder meer binnen dan wat als veilig wordt beschouwd.

Heb je klachten na het eten van lijnzaad?

Als er veel cyanide in je lichaam vrijkomt, krijg je klachten zoals een versnelde ademhaling, hoofdpijn, draaierigheid. Als je deze klachten krijgt, bel dan de huisarts.

Geeft het eten van lijnzaad nog andere bijwerkingen?

Een bijwerking van de veilige hoeveelheid lijnzaad eten kan verstopping zijn áls je niet genoeg drinkt. Drink je wel voldoende, dan zorgt lijnzaad er juist voor dat je makkelijker naar het toilet kunt.

Maakt het uit of ik hele of gebroken lijnzaad eet?

Het maakt niet uit of je heel, gebroken of gemalen lijnzaad neemt. De veilige maximale hoeveelheid van 28 gram per dag voor volwassenen geldt voor alle soorten.

Maakt het uit of ik lijnzaad rauw eet of verhit?

De meeste lijnzaad die in de winkel te koop is kun je zo eten. Soms zie je op het etiket staan dat je de lijnzaad niet rauw mag eten. In deze lijnzaad zit dan een iets grotere hoeveelheid cyanide. Het koken of bakken van de lijnzaad verlaagt de hoeveelheid cyanide flink. Daardoor kun je het weer veilig eten.

Mag ik lijnzaad gebruiken voor langere tijd?

Het was het advies om lijnzaad niet voor langere tijd te gebruiken. Dit advies is vervallen. Het RIVM heeft dit geconcludeerd op basis van een nieuwe risicobeoordeling (april 2023). In deze risicobeoordeling is rekening gehouden met aangescherpte Europese wetgeving van hoeveel cyanide er maximaal in lijnzaad mag zitten.

Gelden er ook beperkingen voor lijnzaadolie?

Bij lijnzaadolie speelt de problematiek rond cyanide veel minder. De cyanogene glycosiden die in lijnzaad voorkomen blijven in de koek (pulp) achter bij het persen van de olie. Eventuele kleine resten die overblijven in de olie vormen geen veiligheidsprobleem.

Is lijnzaad gezond?

Lijnzaad staat in de Schijf van Vijf. In lijnzaad zit veel omega 3-vetzuren en veel vezels. Overgangsklachten zoals opvliegers verminderen niet door het eten van lijnzaad. Verder is er onvoldoende bewijs dat lijnzaad de kans op borstkanker kan verkleinen. Lees daarover meer op de website over voeding en kanker.

Andere bronnen van cyanogene glycosiden

Cyanogene glycosiden zitten onder andere ook in bittere amandelen, vlierbessen, abrikozenpitten en exotische knolgewassen, zoals cassave. Lees meer over cyanogene glycosiden en de voedingsadviezen voor deze producten en lees het advies voor abrikozenpitten.