Wolhandkrab kan hoge gehaltes aan verontreinigingen bevatten zoals dioxines. Als je wolhandkrab eet, kom je snel boven de grens uit die als veilig wordt beschouwd. Voor je gezondheid is het daarom beter om geen, of zo min mogelijk, wolhandkrab te eten. Voor kleine kinderen, zwangeren en bij borstvoeding is het advies om helemaal geen wolhandkrab te eten. Wolhandkrab wordt voornamelijk gegeten door mensen binnen de Chinese gemeenschap.
Waarom kan wolhandkrab eten schadelijk zijn?
In wolhandkrab kunnen verontreinigingen zitten zoals dioxines en dioxineachtige polychloorbifenylen (PCB’s). Als je wolhandkrab eet, dan kan dit op lange termijn invloed hebben op het afweersysteem, het zenuwstelsel, de schildklier en de vruchtbaarheid. Zo wordt verminderde spermakwaliteit bij mannen waargenomen.
Wat is dioxine?
Dioxines en dioxineachtige polychloorbifenylen (PCB’s) zijn schadelijke stoffen. Via het milieu kunnen ze ook in ons voedsel terechtkomen. Wolhandkrab is één van de producten waarin veel dioxines worden aangetroffen.
Is er een grenswaarde voor dioxines?
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft in 2018 een nieuwe gezondheidskundige grenswaarde voor dioxines en dioxineachtige PCB’s voor de mens vastgesteld. Deze is veel strenger dan voorheen. Dat is gebeurd op basis van nieuwe onderzoeken.
Zit er veel dioxine in wolhandkrab?
Onderzoek laat zien dat in wolhandkrab relatief veel dioxines en dioxineachtige PCB’s zitten. De wolhandkrab woelt namelijk in de bodem van de rivier of ander zoetwater op zoek naar voeding. Schadelijke stoffen die door vervuiling in de rivierbodem aanwezig zijn, zoals dioxines, kunnen zich ophopen in het lichaam van de wolhandkrab en zitten met name in het vlees uit het lijf. Als je wolhandkrab eet kan dit een nadelig effect hebben op je gezondheid.
Komt wolhandkrab in Nederland voor?
De Chinese wolhandkrab komt sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw in Nederland voor.
De larven van de wolhandkrab zijn per ongeluk vanuit China per schip getransporteerd en hebben zich waarschijnlijk via de Rotterdamse haven verspreid.
Wat is het advies van het Voedingscentrum?
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het advies om helemaal geen wolhandkrab te eten. Dit geldt ook voor kleine kinderen. Zij lopen meer risico omdat zij een lager lichaamsgewicht hebben en daardoor naar verhouding meer dioxines binnenkrijgen wanneer zij wolhandkrab eten. Dit geldt ook voor het ongeboren of pasgeboren kind dat tijdens de zwangerschap dioxines binnen kan krijgen.
Het eten van wolhandkrab zal niet gelijk tot klachten leiden. Maar als je het vaker eet zijn nadelige effecten op de gezondheid op de lange termijn niet uit te sluiten.