Invriezen is duurzaam omdat eten zo veel langer goed blijft. Bij een temperatuur van -18 °C groeien bacteriën niet of nauwelijks. Doordat eten minder snel bederft, hoef je minder snel iets weg te gooien.
Voordeel van invriezen is dat je ook een deel van het ingevroren eten uit de vriezer kunt halen, en de rest voor een volgende keer kunt bewaren. Vries bijvoorbeeld een heel brood in en haal er telkens alleen de boterhammen uit die je nodig hebt.
Natuurlijk verbruiken de koelkast en diepvries wel energie. Maar de voordelen van invriezen (langere houdbaarheid, minder voedselverspilling) wegen ruimschoots op tegen de nadelen (energieverbruik). Als er eten wordt verspild moet het namelijk weer opnieuw worden verbouwd en vervoerd. Dit kost veel meer energie. Voordeel van invriezen is ook dat groente en fruit die net zijn geoogst direct kunnen worden ingevroren. Hierdoor zijn bijvoorbeeld (diepvries)erwten het hele jaar door te gebruiken en hebben diepvriesproducten een lage milieu-impact in vergelijking met producten die ingevlogen moeten worden uit het buitenland.
Heb je een oude koelkast/diepvries die veel energie verbruikt? Overweeg dan de koelkast te vervangen. Kijk voor meer informatie over het wel of niet vervangen van oude apparaten op de site van Milieu Centraal.
sluiten