Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Koken met kinderen op de BSO

Samen koken met kinderen kan een onvergetelijke ervaring voor ze zijn. Zo ontzettend leuk en leerzaam om bijvoorbeeld je eigen ei te pellen of een paprika in stukjes te snijden. Het is ook nog eens goed voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Op deze pagina vind je een aantal superleuke kookactiviteiten die jouw BSO kan organiseren.

Recepten voor 4-8 jaar

Gegrilde groentedip

Een lekker frisse dip voor op je boterham. 

Bereidingstijd: 15 minuten 

Ingrediënten voor 10 kinderen 

  • 250 gram gegrilde groente (te vinden in het koel- of diepvriesschap van de groente in de supermarkt)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 ongezouten walnoten
  • 1 theelepel gemalen komijn
  •  10 volkoren boterhammen
  • Halvarine of margarine uit een kuipje

Kookspullen

  • Snijplanken
  • Smeermessen
  • Vork
  • Blender
  • beker
  • Staafmixer

Zo maak je het

  • Was je handen goed met zeep.
  • Snijd de groente in stukken met je smeermes. 
  • Leg het teentje knoflook op de plank en duw er met de platte kant van je mes op.
  • Het schilletje gaat dan loszitten en je kunt het er makkelijk aftrekken.
  • We hebben maar een beetje citroensap nodig. De citroen doorsnijden om bij het sap te komen hoeft niet. Eerst rol je de citroen over de tafel. Je mag best een beetje duwen dan komt het sap er straks makkelijker uit.
  • Prik met een vork helemaal door de schil van de citroen heen. Knijp in de citroen terwijl je hem boven een eetlepel houdt, het sap loopt er zo uit. Vul 2 eetlepels en voeg deze toe aan de blenderbeker. 
  • Doe ook de gesneden groente, het hele knoflookteentje, de walnoten en de komijn in de blenderbeker.
  • Deze stap doe je altijd samen met een volwassene: Doe de blender of staafmixer aan. Ga net zolang door tot je een puree hebt. 
  • Je hebt nu genoeg dip om 10 boterhammen mee te besmeren. Jammie! Smeer eerst een laagje halvarine op de boterhammen en dan de dip. 

sluiten
Fruit en granenflip

Een interessant tussendoortje door alle laagjes die erin zitten. 

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 10 kinderen

  • 3 peren
  • 3 mandarijnen
  • 1 liter halfvolle yoghurt
  • 10 eetlepels muesli zonder suiker
  • 3 eetlepels zonnebloempitten
  • 6 eetlepels rozijnen
  • 3 eetlepels honing

Kookspullen

  • Snijplank
  • Mesjes
  • Mengkom 2 liter
  • Kleine kom
  • Opscheplepel
  • Lepels
  • 10 bekers (liefst doorzichtig)

Zo maak je het

  • Was je handen goed met zeep.
  • Was de peren en snijd ze in 4 stukken zodat je het klokhuis eruit kunt halen. Snijd ze daarna in kleine stukjes. 
  • Pel de mandarijnen en scheur ze in partjes. 
  • Doe de yoghurt in een grote kom en meng het door elkaar met een grote lepel.
  • Doe de muesli in een kleine kom en meng het met de zonnebloempitten.
  • Doe een lepel yoghurt in alle bekers.
  • Verdeel er wat muesli over, dan een laagje rozijnen en een laagje vers fruit. Herhaal dit nog een keer.
  • Druppel er een beetje honing over.
  • Eet smakelijk!


sluiten
Gazpacho met zomerkruiden

Deze koude soep van tomaten breng je op smaak met zomerse kruiden. 

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 10 kinderen 

  • 600 gram rijpe tomaten
  • 100 gram of ¼ komkommer
  • ½ sjalotje
  • ½ teentje knoflook
  • Peper
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • 4 takjes platte peterselie
  • 6 sprieten bieslook

Kookspullen

  • Weegschaal
  • Snijplanken
  • Snijmesjes
  • Staafmixer met blenderbeker
  • 10 kommetjes
  • 10 eetlepels

Zo maak je het

  • Was je handen goed met zeep. 
  • Was de tomaten en snijd ze in stukken.
  • Was de komkommer en snijd hem in stukken.
  • Haal het schilletje van het sjalotje en de knoflook en snijd ze in grote stukken. 
  • Doe alles in een blenderbeker en pureer het met een staafmixer tot het heel fijn is. 
  • Breng de soep op smaak met peper, wat azijn en de olijfolie.
  • Was de kruiden en snijd ze klein.
  • Verdeel de soep over 10 kommetjes en strooi de kruiden over de soep.
  • Geniet van je zomerse soepje. 


sluiten
Broodwrap met biet en zuivelspread

Probeer het eens op deze manier!  

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 10 kinderen 

  • 5 volkoren boterhammen
  • Handje veldsla, waterkers, rucola of paar slabladeren
  • 2 gare bietjes
  • Halvarine
  • 5 eetlepels zuivelspread light

Kookspullen

  • Snijplankjes
  • Snijmessen
  • Deegroller (een fles kan ook)
  • Rasp
  • Borden
  • Smeermes
  • Tapas prikkers 

Zo maak je het

  • Was je handen goed met zeep.
  • Snijd de bovenste korst van de boterhammen en rol het brood met een deegroller wat platter.
  • Rasp de bietjes boven een bord.
  • Besmeer alle boterhammen met een beetje halvarine en een eetlepel zuivelspread en beleg met sla en geraspte biet.
  • Rol de boterhammen strak op en prik ze vast met 4 prikkers per boterham. Snijd de rollen in 4 kleine rolletjes.
  • Smullen maar!


sluiten
Havermout-dadelkoekjes

Vervang de banaan ook eens door gedroogde abrikozen of vijgen.

Bereidingstijd: 60 minuten (15 minuten bereiden – 30 minuten rusten – 15 minuten bakken)

Ingrediënten voor 10 kinderen 

  • 40 gram ongezouten walnoten
  • 100 gram gedroogde dadels zonder pit
  • 1 kleine rijpe banaan
  • 100 gram havermout
  • 2 eetlepels vloeibare margarine

Kookspullen

  • Weegschaal 
  • Handig maar niet per se nodig: keukenmachine
  • Plastic bak met deksel
  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Zo maak je het

  • Was je handen goed met zeep. 
  • Breek de walnoten in kleine stukjes. 
  • Pel de banaan en breek hem in stukjes.

 

Zonder keukenmachine

  • Week de dadels een kwartier in warm water, giet ze af en snijd ze heel fijn. Het weken hoef je alleen te doen als je harde dadels gebruikt. Als ze super zacht zijn (bijvoorbeeld medjoul dadels) kun je ze meteen heel fijn snijden.
  • Prak de banaan met een vork.
  • Voeg de dadels en de banaan toe aan een plastic bak. Voeg de havermout en margarine toe en kneed het met je handen tot een deeg.

Met keukenmachine

  • Doe de dadels en de stukjes banaan in de keukenmachine en maak er een puree van.
  • Doe de havermout en de margarine erbij en meng goed met de keukenmachine. 
  • Haal het deeg uit de keukenmachine kom en doe het in een plastic bak.
  • Meng met je handen de stukjes walnoot door het deeg. 
  • Doe de deksel op de bak en zet hem een half uur in de koelkast. Als een deeg koud is kun je er beter koekvormpjes van maken. 
  • Deze stap laat je door een volwassene doen: warm de oven voor op 180 °C.
  • Leg bakpapier op de bakplaat. 
  • Vorm van het deeg 10 kleine balletjes en leg ze op de bakplaat. Druk ze een beetje platter tot een koekvormpje. 
  • Bak de koekjes in de hete oven in 15 - 18 minuten gaar en lichtbruin.
  • Even geduld nog: laat ze eerst op de bakplaat afkoelen en dan kan er geproefd worden. Yes!


sluiten

Met deze 5 recepten geef je een verrassende draai aan het tussendoorhapje. Voor de koekjes heb je een oven nodig, de andere recepten zijn allemaal koude gerechten. De recepten zijn zo opgeschreven dat kinderen de stappen kunnen volgen als je ze voorleest en best wat handelingen, uiteraard met begeleiding, zelf kunnen uitvoeren.

Taken voor het kind dat al wat kan (4-8 jaar)

  • Roeren en husselen
  • Raspen, pureren, kneden
  • Eten wegen of afmeten
  • Snijden van eenvoudig eten met een onscherp mes (zoals komkommer en banaan)

Recepten voor 8-12 jaar

Volkoren stokbrood met hummus en groente

Zelfgemaakte hummus smaakt het allerlekkerst. 

Bereidingstijd: 30 minuten 

Ingrediënten voor 10 kinderen

  • 1 blikje kikkererwten (uitlekgewicht  250 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theelepel gemalen komijn 
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 3 eetlepel (olijf)olie
  • 3 eetlepels water
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 30 sneetjes volkoren stokbrood

Kookspullen

  • Staafmixer
  • Knoflookpers
  • Snijplanken
  • Smeermes
  • Mesjes
  • Schaaltje
  • Broodmes

Zo maak je het

  • Was je handen goed met zeep.
  • Neem de kikkererwten mee naar een kraantje. Maak het blik open en doe de kikkererwten in een zeef. Spoel er koud water overheen en schud ze goed uit zodat er niet veel water in de zeef tussen de kikkererwten zit. 
  • Leg het teentje knoflook op de plank en duw er met de platte kant van een mes op. Het schilletje kun je er nu gemakkelijk aftrekken. 
  • Doe de kikkererwten samen met de knoflook, de komijn, de tahin, de olijfolie en het water in een blenderbeker. 
  • Rol de citroen en snijd ‘m doormidden.
  • Pers de citroen en voeg 3 eetlepels citroensap toe aan de kikkererwten. 
  • Pureer de kikkererwten met een staafmixer tot een gladde massa en roer goed. 
  • Proef of je ‘m zo lekker vindt of dat er misschien nog wat meer komijn of citroensap doorheen mag. 
  • Is ‘ie nog steeds heel dik? Voeg dan nog een heel klein beetje water toe.
  • Doe de hummus in een schaaltje. 
  • Snijd de komkommer in dunne plakjes.
  • Snijd de paprika in blokjes. 
  • Snijd het stokbrood in 30 plakjes en besmeer ze met hummus en versier ze met de groente. 
  • Wat een feestje zo. Eet smakelijk!


sluiten
Couscoussalade met pruimen en amandelen

Heerlijke zoetzachte salade met couscous, geitenkaas, pruimen en amandelen.  

Bereidingstijd: 30 minuten 

Ingrediënten voor 10 kinderen 

  • 400 ml water
  • 300 gram volkoren couscous
  • 20 cherrytomaatjes
  • 2 gele paprika’s
  • 2 stengels lente-ui
  • 8 gedroogde pruimen
  • 12 takjes munt
  • 80 gram zachte geitenkaas
  • 4 eetlepels ongezouten amandelen 

Kookspullen

  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • Waterkoker
  • Grote kom
  • Snijplanken
  • Mesjes
  • Eetlepel

Zo maak je het

  • Was je handen goed met zeep.
  • Breng het water aan de kook in een waterkoker.
  • Doe de couscous in een kom en schenk het water erover. Let erop dat je voorzichtig schenkt; het water is heet! 
  • Laat het 5 minuten staan (wellen) en dan afkoelen.  
  • Was de tomaten en snijd deze in vieren.
  • Was de paprika’s, snijd ze doormidden en haal de steel en de pitjes eruit. Snijd ze in blokjes. 
  • Was de lente-uitjes en snijd in kleine ringetjes. 
  • Snijd de pruimen in reepjes.
  • Was de munt en snijd de blaadjes grof. 
  • Meng de tomaten, de paprika’s, de lente-ui, de reepjes pruimen, de munt, de olie en het citroensap door de couscous. 
  • Verkruimel de geitenkaas met je handen en roer door de couscous. 
  • Strooi de amandelen erover en ga lekker proeven. 


sluiten
Mini pizza's

Lekker Italiaans snacken.

Bereidingstijd: 30 minuten (18 minuten bereiden en 12 minuten in de oven) 

Ingrediënten voor 10 kinderen

  • 1 kleine rode ui
  • 1 bolletje mozzarella
  • 4 volkoren pita's
  • 6 eetlepels tomatenblokjes uit blik/pot zonder zout
  • ½ theelepel oregano
  • 12 blaadjes basilicum

Kookspullen

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Snijplank
  • Snijmes
  • Eetlepel
  • Theelepel

Zo maak je het

  • Was je handen goed met zeep.
  • Warm de oven voor op 220 °C.
  • Trek het schilletje van de ui af. Snij het doormidden en daarna halve ringen.
  • Scheur de mozzarella in stukjes.
  • Leg een bakpapiertje op de bakplaat.
  • Leg de pita’s op het bakpapier. 
  • Verdeel 1½ eetlepel tomatenblokjes over elke pita.
  • Beleg de pita's met ui, mozzarella en bestrooi met oregano.
  • Bak ze in 12 minuten lichtbruin in de oven. Snijd ze in puntjes en versier ze met basilicum. 


sluiten
Hartige cupcakes

Deze cupcakes maak je eenvoudig, met restjes groente.

Bereidingstijd: 45 minuten (20 minuten bereiden en 20 minuten in de oven). 

Ingrediënten voor 10 kinderen 

  • 1 kleine paprika
  • 2 bosuitjes
  • 5 eieren
  • 4 eetlepels halfvolle melk
  • 4 eetlepels geraspte 30 + kaas

Kookspullen

  • Oven
  • Muffinbakvorm voor 12 stuks + 10 papieren cakevormpjes
  • Kom
  • Garde
  • Snijmessen
  • Snijplanken

Zo maak je het

  • Was je handen goed met zeep.
  • Was de paprika en de bosuitjes. Snijd de paprika in kleine blokjes en de bosuitjes in kleine ringetjes.
  • Warm de oven voor op 180° C.
  • Plaats de cakevormpjes in de muffinvorm.
  • Klop de eieren met de melk los. Klop er de geraspte kaas door.
  • Vul iedere vorm met blokjes paprika en ringetjes bosui en verdeel het eimengsel erover.
  • Bak de cupcakes in 15-20 minuten in de oven gaar en goudbruin. Laat ze een beetje afkoelen voor je ze uit de vorm haalt.
  • Neem een hapje en proef goed. Wat vind jij van de smaak?


sluiten
Kwarktaart met mango

Bereidingstijd: 2,5 uur (30 minuten maken + 2 uur opstijven in de koelkast)

Ingrediënten voor 10 kinderen 

  • 6 blaadjes gelatine (niet vegetarisch) of 3 gram agar agar (wel vegetarisch)
  • 1 citroen
  • 50 gram dadels zonder pit
  • 50 gram geroosterde ongezouten amandelen
  • 25 gram havermout
  • 1 mango
  • 400 gram magere kwark
  • Zonnebloemolie of vloeibare margarine

Kookspullen

  • Weegschaal
  • Kom
  • Fijne rasp
  • Keukenmachine
  • Springvorm van ca. 18 cm.
  • Bakpapier
  • Pannetje 
  • Snijplank
  • Snijmes
  • Huishoudfolie

Zo maak je het

  • Was je handen goed met zeep.
  • Als je gelatine gebruikt: Week de blaadjes gelatine 15 minuten in koud water in een bakje. Weken doe je door iets helemaal onder water te zetten. De gelatineblaadjes worden dan zacht. 
  • Was de citroen en rasp de schil eraf met een fijne rasp. Rasp niet twee keer over hetzelfde stuk, je wilt alleen de gele schil hebben en niet de witte schil die eronder zit, die smaakt bitter. 
  • Doe de dadels, amandelen, havermout, citroenrasp en citroensap in een keukenmachine en maal het fijn.
  • Vet de springvorm in, bedek de bodem met bakpapier en maak van het dadel-amandelmengsel een bodem. Dit doe je door het mengsel goed te verdelen over de bodem en het plat te drukken zodat het stevig wordt en de bodem niet uit elkaar valt. 
  • Als je gelatine gebruikt: doe de blaadjes gelatine zonder ze uit te knijpen in een pan (het water in het bakje gebruik je niet) en verwarm ze zodat ze helemaal oplossen. Dit doe je door het vuur laag te zetten en rustig te roeren totdat er niks meer van de blaadjes over is en het eruit ziet als plakkerig water. 
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukken. Houd een klein stukje (ongeveer 50 gram) achter om de taart mee te versieren en pureer rest van de mango met een keukenmachine.
  • Als je gelatine gebruikt: meng de mangopuree door de kwark. Voeg de gelatine toe aan het kwarkmengsel en meng goed.
  • Als je agar agar gebruikt: verwarm de mangopuree met het agarpoeder 5 minuten in een kleine pan en laat afkoelen. Meng de kwark door de de mangopuree.
  • Giet het kwarkmengsel in de springvorm, dek hem af met folie en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Versier de taart met de stukjes mango.
  • Wow, je hebt een taart gemaakt!
  • Super! Snijd de taart in 10 stukjes en ga maar lekker proeven. 


sluiten

De meeste recepten zijn te maken zonder kookplaat of fornuis. Alleen voor de kwarktaart heb je een kookpitje nodig. Voor de pizza’s en de muffins heb je een oven nodig. De recepten zijn zo geschreven dat kinderen ze zelf (in groepjes) zouden kunnen maken. Leg voor je gaat koken goed uit hoe je omgaat met een mes en met een staafmixer of keukenmachine.

Lees de recepten van tevoren samen met de kinderen door om te checken of ze begrijpen wat ze gaan doen. Stimuleer ze vooral om veel te proeven tussendoor en de recepten naar wens op smaak te brengen met kruiden en specerijen.

Taken voor het ervaren kind

  • Omgaan met een warmtebron, zoals een fornuis en oven
  • Snijden van eten met een scherp mes
  • Kijken of vlees en vis gaar is
  • Keukenmachines gebruiken, zoals een blender en staafmixer

Leren snijden

Wat oudere kinderen kun je leren snijden. 2 handige technieken:

Klauwtechniek

Bij de klauwtechniek maak je een klauw van je hand en vouw je je vingertoppen naar binnen. Ook je duim zit naar binnen. Als je rechts snijdt maak je een klauw van je linkerhand en als je links bent van je rechterhand. Tijdens het snijden gaat je ‘klauw’ hand steeds een stukje naar achteren.

Brugtechniek

Maak een bruggetje met je duim en je wijsvinger. Leg de groente die je wilt halveren op de snijplank. Houd het mes in je rechterhand (als je links bent, in je linkerhand) en snijd de groente doormidden onder het ‘bruggetje’. Bij zachte groente zoals tomaten, is het handig om eerst even met het puntje van je mes in de schil te prikken voor meer stevigheid.

In onderstaande video worden snijtechnieken uitgelegd

Teaserafbeelding voor video ''

Kleine kooktips

3 tips:

  • Leuke namen voor groente en fruit of een gerecht maakt eten nóg aantrekkelijker. Bijvoorbeeld toverstokjes voor asperges, miniboompjes voor broccoli en apenpap voor havermoutpap met banaan.
  • Met ingrediënten in veel verschillende kleuren zorg je dat het bord een feest om naar te kijken. Met leuke borden en servetten maak je het feest compleet.
  • Eten in leuke vormen en gezichten maken… spelen met eten mag! Nog wat ideeën: serveer sperziebonen in een patatzak, rijg verschillende groenten aan een spiesje of maak een zon van wortelreepjes.
Op onze receptensite staan recepten die lekker zijn voor kinderen. Tip: onze snel-klaar-recepten hebben vaak maar weinig ingrediënten en zijn gemakkelijk samen met kinderen te maken.

Koken zonder buikpijn toe

Starten met handen wassen hoort bij koken. Op ongewassen handen zitten namelijk soms ziekmakende bacteriën en virussen, die zo in je eten kunnen komen. Ook op groente, fruit en kruiden kunnen ziekmakers zitten. Maar als je je handen wast onder stromend water voor het koken is de kans dat je ziek wordt klein. Lees meer over veilig eten klaarmaken.