Menu
Zoek

Eetmomenten als leermoment: korte activiteiten

Eetmomenten op school bieden ook kansen om basisschoolleerlingen te leren over eten. Ze eten gezonde en duurzame voeding , leren erover en oefenen voedselvaardigheden. Dit zorgt ervoor dat leerlingen op de langere termijn zélf gezonde en duurzame keuzes kunnen maken.

Tijdens de verschillende eetmomenten kun je aan de slag gaan met korte lesactiviteiten. Houd het kort zodat de leerlingen voldoende tijd hebben om met aandacht te eten. Wij hebben een aantal suggesties voor activiteiten op een rijtje gezet.

Voor alle groepen op de basisschool
  • Bespreek aan de hand van het ontbijt of de lunch die de leerlingen voor zich zien liggen wat de leerlingen zelf eten.
    - Wat zou jij kiezen voor het ontbijt of de lunch? En waarom?
    - Wat vind je het lekkerst?
    - Eet je elke dag hetzelfde of eet je vaak andere dingen?
    - Eet iedereen hetzelfde?
  • Laat de leerlingen bij een verstrekte schoolmaaltijd verschillende producten proeven van het ontbijt, ochtendpauze of de lunch. Ligt er iets tussen wat ze nog niet eerder hebben geproefd? Bespreek wat ze lekker en niet lekker vinden. Kunnen ze de smaak die ze proeven beschrijven? En het mondgevoel? Denk daarbij aan zoet, zuur, zout, bitter, knapperig, ruw, glad, hard, smeuïg, etc. Vertel de leerlingen dat je iets soms wel tien keer moet proeven om te wennen aan een nieuwe smaak.
  • Bespreek met de leerlingen of ze thuis regels hebben rond het eten. Deze regels heten ook wel etiquette. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld: eten aan de eettafel, geen mobieltjes bij het eten of niet praten met volle mond. Maar ook het dekken van de tafel kan volgens een bepaalde etiquette. Kunnen de leerlingen voorbeelden noemen?
  • Laat leerlingen helpen bij het bereiden van de (brood)maaltijd, zoals het snijden van groente, smeren van boterhammen, verzinnen van leuke combinaties als kaas met komkommer of pindakaas met banaan, uitdelen van de benodigdheden, opruimen etc.

Onderbouw Middenbouw Bovenbouw
  • Vraag de leerlingen welke producten horen bij een ontbijt of lunch. Welke producten zijn een gezonde keuze en welke minder gezond, maar kun je wel af en toe eten tijdens het ontbijt of de lunch ( dagkeuzes).
  • Bespreek met de leerlingen waar hun ontbijt of lunch vandaan komt, hoe wordt het gemaakt. Bijvoorbeeld: Kaas – melk – koe, of brood – graan.
  • Maak gebruik van het Groente- en fruitspel zodat de leerlingen spelenderwijs leren over groente en fruit en hun taalkennis vergroten.
  • Vraag de leerlingen waarom het belangrijk is om goed te eten. De leerlingen hebben energie nodig om goed te leren en te bewegen. Om goed te kunnen opletten en je goed te voelen in de klas heb je veel energie nodig. Haal die energie vooral uit gezond eten zoals bijvoorbeeld volkorenbrood en fruit. Gezonde keuzes uit de Schijf van Vijf bevatten veel vitamines en mineralen.
  • Bedenk een eetwissel: hoe kunnen de leerlingen hun ontbijt of lunch nog gezonder en/of duurzamer maken? Verdeel de leerlingen in tweetallen en laat ze een aantal eetwissels bedenken. Bijvoorbeeld: 100% pindakaas in plaats van chocopasta op brood.
  • Bekijk het ontbijt of de lunch aan de hand van de Schijf van Vijf. Welke producten staan in de Schijf van Vijf en welke niet? En in welk vak staan de producten? Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een poster van de Schijf van Vijf.
  • Laat de leerlingen etiketten van de producten bekijken, waar een THT-datum (tenminste houdbaar tot) of TGT-datum (te gebruiken tot) staat. Weten de leerlingen wat het verschil is? Vertel bij de THT: kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. Vertel bij de TGT: gebruik of vries in voor of op de datum.
  • Laat de leerlingen op de verpakking kijken waar het product vandaan komt. Hoe zou het hiernaar toe komen? Kost dat veel energie? Als het van ver komt: kun je iets bedenken dat in Nederland groeit of leeft dat je in plaats van dit product kunt eten?

Meer leuke lessen rondom voeding?

Start dan met Smaaklessen. Smaaklessen is een gratis lesprogramma voor op de basisschool over voeding, waarbij het Voedingscentrum betrokken is. Met voedseleducatie maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. Voedseleducatie is niet alleen leuk, maar ook effectief!

Het lesmateriaal is gratis beschikbaar via het lesportaal Chef!.

Meer aandacht besteden aan voeding op school?

Inspiratie en tips voor koken op school

Lesmaterialen voor het basisonderwijs

Gezonde school - basisonderwijs

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Smaaklessen, Gezonde School en Jong Leren Eten.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.