Op donderdag 20 maart organiseert het Voedingscentrum in het hart van de Food Valley het congres Jongeren in een (toekomstige) eetomgeving. Een uniek gratis symposium waar de onderwijssector en gemeenten elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen leren.
Een aantal hoogtepunten van de dag:
Dagvoorzitter Marijn
Frank
Bevlogen journalist en programmamaker, bekend van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Daarin laat ze je op een prikkelende manier nadenken over de herkomst en impact van ons voedsel. Ze weet mensen te verbinden en zal ons uitdagen om in gesprek te gaan over het samen bouwen aan een gezonde toekomst voor de jeugd.
Guido Camps (Wageningen University & Research)
Expert op het gebied van de toekomst van voeding en de invloed van
kunstmatige intelligentie. Hij zal zijn inzichten delen over hoe technologie de
keuzes van jongeren kan beïnvloeden. En hoe kunnen we dat inzetten om jongeren
te ondersteunen in het maken van gezondere en duurzamere keuzes?
Liesbeth Velema (Voedingscentrum)
Expert voeding & gedrag. Zij duikt in de psychologische en sociale
factoren die bepalen wat jongeren eten. Ze laat zien hoe scholen en gemeenten die factoren positief kunnen beïnvloeden. Hoe kun je binnen én buiten de schoolmuren zorgen voor gezonder en duurzamer eetgedrag van jongeren?
Rondleiding op het terrein van de Mauritskazerne
Een unieke kans om een kijkje te nemen op het terrein waar het draaide om
structuur, discipline en gedrag. Een inspirerende omgeving om samen te werken
aan een gezondere en duurzamere toekomst voor jongeren.
Waar, wanneer en voor wie?
- Donderdag 20 maart 2025
- 10:00 uur - 16:00 uur, inclusief lunch en netwerkmogelijkheden
- Locatie: Mauritskazerne Ede, op loopafstand van station Ede-Wageningen
-
Doelgroep:
Dit congres is voor kartrekkers van een Gezonde School(kantine),
facilitair managers, directeuren en schoolbesturen v(s)o en mbo), Gezonde
School-adviseurs (GGD), beleidmakers (gemeenten), JOGG-regisseurs en
accounthouders.
We hopen je te zien! Reserveer alvast de dag in je agenda en meld je aan.
Wat kun je verder verwachten in het programma?
Voor een gezonde toekomst is het belangrijk dat jongeren overal gezonde en duurzame keuzes kunnen maken. Op school, maar ook in de wereld buiten de schoolmuren waarin er veel verleiding is. Waar staan we nu en welke uitdagingen liggen er op ons te wachten? We delen wetenschappelijke en praktische inzichten en gaan met elkaar in gesprek.
In verdiepende en praktische kennissessies gaan we in op actuele vraagstukken en leren we van andere gemeenten en scholen. Met thema’s als de weg naar de supermarkt, het krijgen van draagvlak, het maken van visie en beleid en het integreren van gezondheid en duurzaamheid in de schoolkantine.
AI-gegenereerd beeld gemaakt met Gemini Imagen-3
Dag van de Gezonde Schoolkantine
We organiseren dit in kader van de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Al 20 jaar helpt het Voedingscentrum scholen met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine. Jaarlijks besteden we hier op de 3e donderdag van maart extra aandacht aan tijdens de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’. Samen met scholen, GGD’en en gemeenten gaan we voor een gezonde toekomst voor jongeren en laten we zien dat gezond normaal is. Want alleen door samen te werken kunnen we echt impact maken.