Alle 220 leerlingen van praktijkschool Accent Capelle kunnen niet meer om gezond eten heen. Want hun school pronkt met ideale Schoolkantine Schaal. En dat is bijzonder want het is de 2e school die dat niveau in schooljaar 2023-2024 heeft behaald. Dat betekent dus dat alles in de kantine in de Schijf van Vijf staat. Docent horeca en Gezonde School-coördinator Renee van der Spoel is dé initiatiefnemer.
Zijn belangrijkste reden om te werken aan een gezonde kantine? “Ik wil leerlingen vooral bewust maken en hun eetpatroon veranderen. Voor zover dat mogelijk is binnen de school natuurlijk. Er is steeds meer ernstig overgewicht en diabetes type 2 onder de jeugd. Ik vind dit goede redenen om afscheid te nemen van ongezonde dingen, zoals het saucijzenbroodje.
Renee van der Spoel krijgt de Ideale Schoolkantine Schaal van Kathelijne Bottema, Adviseur Eetomgevingen bij het Voedingscentrum
Gewoon doen
Was er dan helemaal geen gemor? “In het begin wel. Je moet vooral niet bang zijn om stappen te zetten. Mijn tip: doe gelijk alle ongezonde producten in de ban, doe dit dus niet in fases. Het gemor ebt vanzelf weg. Het is dan wel belangrijk dat het hele team en uiteraard de directie hierachter staat.”
Met de leerlingenraad is er ook besproken wat zij van onze gezonde school vinden. “Over het algemeen zijn leerlingen echt wel positief, ook al zijn er ook genoeg geluiden om meer ‘vette’ dingen op de kaart te zetten. Wat we overigens, heel eigenwijs niet doen. We proberen wel altijd om een goede vervanger te verzinnen voor de ongezondere producten. En als er een vakantie aankomt die langer dan een week duurt, dan verkopen we wel een keer wat ongezonds.”
De verleiding in de buurt
Gaan leerlingen dan niet gewoon naar de supermarkt? “Ja, het winkelcentrum is in de buurt. Alleen leerlingen van klas 1 en 2 mogen daar niet naar toe. De ouderejaars mogen dit alleen in de grote pauze. We hebben ook een cafetaria in de buurt, gelukkig is daar de pauze te kort voor. We hebben overigens geen afspraken met die voedselaanbieders. Wel zijn er docenten die pleinwacht lopen, ook richting cafetaria.”
Meer doen
Bij de kooklessen besteden ze op school aandacht aan gezonde en duurzame voeding. Ook de mentoren brengen vooral het belang van ontbijten onder de aandacht. Toch is er nog een wens. “We zouden als school meer gebruik kunnen maken van de lessen over voeding die het Voedingscentrum aanbiedt.”
En ben je nu klaar? “Nee, ik ga door! Ik ga ook adviseren en actief helpen om scholen die bij onze organisatie horen Gezonde School te worden. Dat doe ik niet voor het certificaat, maar juist voor het belang van onze leerlingen.”
Verder lezen?