Door (kleine)
veranderingen kunnen jullie het aanbod eten en drinken in de school gezonder en duurzamer maken. Het Voedingscentrum heeft op basis van de
Schijf van Vijf een richtlijn opgesteld om scholen hierbij te helpen:
de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen. Deze bestaat uit 3 onderdelen: aanbod,
uitstraling en beleid.
Aanbod
Al het eten en drinken dat
jullie op school aanbieden aan leerlingen en studenten noemen we aanbod. Denk
daarbij aan de kantine, automaten, koffiebars, watertappunten of andere plekken
in de school waar je eten en drinken kan kopen. Voor niveau zilver, goud en ideaal zijn verschillende criteria voor het aanbod. Hoe edeler het metaal, hoe verder je opschuift
naar de Schijf van Vijf.
Zilver:
- In elke aanwezige product- en maaltijdgroep wordt
minstens één betere keuze aangeboden.
- Minstens 60% van het aanbod eten en drinken in het uitgestalde aanbod en de automaten is een betere keuze.
- Verse groente of fruit wordt opvallend aangeboden.
- Water drinken wordt gestimuleerd.
Goud:
- In elke aanwezige product- en maaltijdgroep wordt
minstens één betere keuze aangeboden.
- Minstens 80% van het aanbod eten en drinken in het uitgestalde aanbod en de automaten is een betere keuze.
- Verse groente en fruit wordt opvallend aangeboden.
- Water drinken wordt gestimuleerd.
Ideaal:
-
Het gehele aanbod eten en drinken in het uitgestalde aanbod en automaten voldoet aan de criteria van de Schijf van Vijf.
- Verse groente en fruit wordt opvallend aangeboden.
- Water drinken wordt gestimuleerd.
Uitstraling
De plaatsing en
presentatie van producten hebben invloed op de keuzes van leerlingen of studenten.
Deze plaatsing- en presentatietechnieken noemen we uitstralingspunten.
In alle gezondere eetomgevingen
op school vormen deze 3 punten de basis voor een gezonde uitstraling:
- Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod in
de kantine staan alleen betere keuzes.
- Op de opvallende plaatsen in automaten staan alleen
betere keuzes.
- Als bij de kassa eten en/of drinken wordt aangeboden,
staan daar alleen betere keuzes.
Naast de 3 basis-uitstralingspunten,
zijn er nog 6 aanvullende punten die de uitstraling van de kantine bepalen:
- Groente en fruit zijn aantrekkelijk gepresenteerd.
- Op de looproute zie je Schijf van Vijf
producten en dagkeuzes het eerst.
- Bij (aanprijs)acties worden alleen betere keuzes
aangeboden.
- Op de menukaart of prijslijst staan voor minimaal 50%
betere keuzes.
- Op beeldmateriaal van eten of drinken in de kantine
staan alleen betere keuzes.
- Reclames op automaten van eten of drinken laten alleen
producten uit de Schijf van Vijf zien.
Hoe meer van deze aanvullende uitstralingspunten jullie toepassen, hoe gezonder de uitstraling van jullie kantine. Per
niveau moet voldaan worden aan een bepaald aantal aanvullende uitstralingspunten. Is een uitstralingspunt niet van toepassing in jullie kantine? Dan wordt dat ook als 'voldaan' gescoord. Niet aanwezig is namelijk ook geen verleiding.
- Zilver: minimaal
3 van de 6 punten.
- Goud: minimaal 5
van de 6 punten.
- Ideaal: alle 6.
Beleid
Voor alle niveaus geldt
dat de gezondere schoolkantine is vastgelegd in het schoolbeleid. Een eerste
stap is het tekenen van de Ambitieverklaring en deze zichtbaar maken, bijvoorbeeld op de website of als Opstapje op het collectiebord. Hiermee laten jullie zien dat jullie school zich in gaat zetten voor een gezonde en duurzame eetomgeving op school.
Brochure
Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen
In de brochure Richtlijn
Eetomgevingen voor Scholen vind je uitleg over de richtlijnen, een stappenplan
en de criteria. Download de Brochure Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen (pdf)
of lees de brochure hieronder.
Neem een kijkje in een gezonde schoolkantine
Bekijk hieronder hoe een zilveren of gouden kantine eruit ziet. Klik op een blauw blokje in de afbeelding om meer uitleg te krijgen over dat onderdeel.
Zilveren schoolkantine
Gezonde én duurzame schoolkantine
Met de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen
schuif je met het aanbod op naar de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf helpt om
gezondere en duurzamere keuzes te maken. Dat levert winst op voor mens én
milieu. Ook minder voedsel verspillen is goed voor het milieu. Ontdek hoe jullie duurzamere keuzes kunnen maken in de schoolkantine.