Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Duurzame schoolkantine

In de schoolkantine willen jullie leerlingen en studenten graag lekker en gezond eten aanbieden. Daarbij wil je zo min mogelijk voedsel verspillen en duurzame keuzes maken. Zo zorgen jullie voor een duurzame eetomgeving op school. Onderstaande actiepunten helpen jullie op weg. Jullie hoeven niet gelijk alle punten op te pakken. Elke stap is goed en telt mee! Kies wat bij jullie kantine past.

Zo werken we aan een duurzamer aanbod

  • We bieden binnen elke productgroep opties aan zonder vlees of volledig plantaardig, dus ook zonder kaas, zuivel of ei. Denk aan broodjes met vegetarisch beleg, soep zonder vlees en een plantaardige drank.
  • We gaan bewust om met de hoeveelheden vlees, kaas en zuivel, met porties vlees kleiner dan 100 gram, kaas niet meer dan 40 gram of zuivel maximaal 150 ml. We vervangen bijvoorbeeld een deel van de kaas en het vlees door groente of peulvruchten.
  • We letten bij het kopen van groente en fruit op of ze een duurzame keuze zijn. Meer over seizoensgroente en -fruit.
  • We stimuleren het drinken van kraanwater door het beschikbaar maken gratis water via tappunten en kannen kraanwater, in plaats van flessenwater, sap, smoothies of frisdrank.
  • We letten erop dat dranken zoals koffie en thee van eerlijke handel zijn met het keurmerk Rainforest Alliance of Fairtrade in combinatie met biologisch.
  • We letten bij de inkoop van eieren/vlees/vis/zuivel op keurmerken, zoals Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren), Demeter, EKO-keurmerk, Europees keurmerk voor biologische landbouw en voor vis op MSC en ASC.

duurzame keuzes in de kantine

Zo verspillen we minder

  • We meten regelmatig hoeveel voedsel we verspillen en trekken daar conclusies uit om verspilling te verminderen.
  • We vullen vers bereide producten (met een beperkte presentatieduur) vanaf een bepaald tijdstip richting sluitingstijd niet meer aan of maken we alleen in kleine hoeveelheden of op aanvraag klaar.
  • We maken warme snacks klaar op bestelling.
  • We bieden verse producten die niet zijn verkocht tijdens de lunch met minimaal 25% korting aan in de laatste pauze of in het laatste halfuur voor sluitingstijd.
  • We gooien oud brood, groente en fruit met plekjes en andere restjes niet weg, maar verwerken deze bijvoorbeeld in tosti’s, panini’s, fruit- of groentesalades, soep of fruitijsjes. Laat je inspireren door onze recepten.
  • We kijken of we diepvriesgroente of -fruit kunnen gebruiken dat we kunnen doseren wat we nodig hebben en niets weg hoeven te gooien.
  • We zetten producten met een langere houdbaarheid achter de producten die eerder op moeten.
  • We werken met een boodschappenlijst of bestellijst. We kopen op maat, zodat alles binnen de houdbaarheidstermijn op gaat.
  • We stemmen de aangeboden hoeveelheden af op de verwachte vraag per dag, rekening houdend met bijvoorbeeld weersverwachting en vakanties.
  • We kopen alleen aanbiedingen als we zeker weten dat die producten ook op gaan.
  • We zetten onze koelkast op 4 ºC. Zo blijven producten langer vers.
  • We gooien producten over de THT-datum (ten minste houdbaar tot) niet zomaar weg. Producten zoals gedroogde pasta, koekjes, melk en kaas die er nog goed uitzien en nog goed ruiken en smaken gebruiken we nog. Bij twijfel gooien we ze wel weg.

Voedselverspilling in de les

Willen jullie in de les aandacht besteden aan voedselverspilling? Kijk op de website van Samen Tegen Voedselverspilling.

Inspirerende voorbeelden

Willen jullie leerlingen en studenten betrekken bij het tegengaan van voedselverspilling? Laat je inspireren door deze school in Tilburg. Ook het ROC van Amsterdam is bewust bezig met duurzaamheid. Lees hoe zij samen met hun studenten creatief omgaan met restjes.

Zo gaan we bewust met afval om

  • We scheiden ons afval en onze leerlingen en studenten doen dit ook.
  • We kiezen waar mogelijk voor statiegeldverpakkingen of verpakkingen van duurzame materialen.
  • We kiezen bij voorkeur voor servetten, bekertjes en bordjes die herbruikbaar zijn of zijn gemaakt van duurzaam materiaal.

Leerlingen en studenten kunnen voor bepaalde bordjes, bekertjes of flesjes misschien statiegeld betalen. Zo blijft het servies in de school en wordt het niet telkens weggegooid.

Zo gaan we voor energiezuinig

  • We kiezen bij de aankoop van nieuwe koelkasten, vriezers, vaatwassers en andere apparaten voor een zo zuinig mogelijk energielabel.
  • We gebruiken groene energie op school.
  • We zetten in vakanties automaten en apparaten uit.

Willen jullie een echte eco-school worden met een Groene Vlag? Lees meer over dit internationale keurmerk.