Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Inspiratie en tips voor een gezonde schoolmaaltijd

Gezond eten geeft jongeren energie om te groeien, leren en bewegen. Zien jullie leerlingen of studenten die hun schooldag beginnen met een lege maag? Willen jullie schoolmaaltijden? Wij hebben alles voor je op een rij gezet om aan de slag te gaan.

Hoe ziet een gezonde maaltijd op school eruit?

Voor een gezond schoolontbijt of een gezonde schoollunch kunnen jullie de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen als houvast gebruiken. Hierbij kies je vooral producten die in de Schijf van Vijf staan. Voorbeelden van Schijf van Vijf-producten zijn groente, fruit, water, volkorenbrood, halfvolle melk, 30+ kaas en 100% pindakaas. In de 'Staat dit in de Schijf?'-tool zoek je heel eenvoudig op of iets in de Schijf van Vijf staat. Bekijk ook onze lekkere en gezonde recepten voor scholen.

gezonde boterham op school

Wat kunnen jullie leerlingen aanbieden?

Zo kan een gezonde maaltijd eruitzien:

  • Bruin of volkorenbrood met margarine of halvarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas, ei of 100% pindakaas. Kies bruin of volkorenbrood met minimaal 4,5 gram vezel per 100 gram. Daarbij een portie zuivel, zoals magere of halfvolle melk of karnemelk.
  • Magere of halfvolle yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli, eventueel met noten of gedroogd fruit. Kies ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en geen of weinig toegevoegd suiker.
  • Fruit is altijd goed! Bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op brood, (gedroogd) fruit door de yoghurt of gewoon los.

Bied daarnaast ook gezonde snacks aan die leerlingen en studenten tussendoor kunnen pakken. Denk aan een portie ongezouten noten, een volkoren cracker met beleg, een volkoren mueslibol, een stuk fruit of een portie snackgroenten. Meer gezonde snack inspiratie.

Bekijk ook onze handige materialen

Broodjesbouwer

De broodjesbouwer kun je gebruiken om gezonde broodjes te creëren volgens de Schijf van Vijf. Download de Broodjesbouwer (pdf) of bekijk hem hieronder. 

sluiten
Folder dranken, snacks, broodjes en soepen

Download Start nu met dranken, snacks, broodjes en soepen (pdf) of blader de folder hieronder door.

sluiten
Inspiratiebrochure gezonder aanbod

Download de Inspiratiebrochure (pdf) of blader de brochure hieronder door.

sluiten
Gezonde broodmaaltijd op school: 5 pijlers

Gebruik de 5 pijlers als houvast om een gezonde broodmaaltijd op school aan te bieden. Download Gezonde broodmaaltijd op school: 5 pijlers (pdf) of bekijk hem hieronder.

sluiten
Weekvoorbeeld lunchbuffet op school

Dit is een voorbeeld van hoe een gezond lunchbuffet voor één week eruit kan zien. Download het Weekvoorbeeld lunchbuffet op school (pdf) of bekijk hem hieronder.

sluiten

twee leerlingen eten in de kantine een broodje

Praktische tips en suggesties

  • Let altijd op voedselveiligheid en houd rekening met eventuele voedselallergieën of -intoleranties van leerlingen of studenten. Lees meer over een veilig eten op school.
  • Koop houdbare pakjes halfvolle melk die niet in de koeling hoeven.
  • Ga voor portieverpakkingen, zoals voorverpakte porties muesli, pindakaas of margarine.
  • Maak kant-en-klare pakketjes met bijvoorbeeld een pakje houdbare melk, volkoren crackers, pindakaas en een appel. Deze kunnen leerlingen dan bijvoorbeeld halen bij de conciërge of op een andere vaste plek op school.
  • Geef ontbijtpakketjes aan het einde van de schooldag mee, zodat leerlingen of studenten thuis hun brood voor de volgende ochtend kunnen smeren.
  • Kijk of er een samenwerking mogelijk is met een lokale supermarkt. Hier kunnen leerlingen of studenten dan gezonde producten of pakketjes halen op kosten van de school.
  • Maak gebruik van wijkpartijen om ontbijtpakketjes klaar te maken en uit te delen.
  • Probeer de leerlingen of studenten in kwestie te benaderen en mee te laten denken over oplossingen.
  • Kijk op de website van het Programma Schoolmaaltijden voor subsidiemogelijkheden.

Hoe pakken andere scholen dit aan?

Een gezonde maaltijd aanbieden op school kan best een uitdaging zijn. Hoe kunnen jullie zo’n gratis maaltijd bijvoorbeeld financieren? We helpen graag door ervaringen van andere scholen te delen. Lees de verhalen hieronder ter inspiratie!

Met jongerenwerkers een gratis ontbijt voor álle leerlingen

Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB), Amsterdam Zuidoost (vmbo, havo, vwo)  

De afgelopen jaren waren er op het OSB al veel leerlingen die zonder ontbijt naar school kwamen. Voor deze leerlingen werd er al gezorgd voor een broodje, maar door de energiecrisis is het probleem nog groter geworden. Daarom gaat de school dit groter oppakken, door het dagelijks aanbieden van een gratis schoolontbijt. Zo probeert de school de schaamte rondom dit onderwerp te verminderen.  Het ontbijt is een half uur voor de aanvang van het eerste lesuur beschikbaar in de kantine, waarbij jongerenwerkers uit Zuidoost aanwezig zijn. Doordat de jongerenwerkers aanwezig zijn bij het ontbijt wordt het gezien als buitenschoolse-activiteit en kan het worden betaald vanuit de Rijke Schooldag Subsidie. De inkoop van het ontbijt wordt gedaan door de cateraar van de school. Het ontbijt bestaat uit brood, yoghurt en fruit.

sluiten
Samenwerking met lokale supermarkt

ROC TOP Business, Amsterdam West (mbo)  

Campusdirecteur Jeanette Hadderingh en haar collega’s organiseren in samenwerking met de supermarkt uit de buurt 2 dagen per week een ‘grab-en-go’-ontbijt, een lopend buffet op de school. Het kraampje met het ontbijt staat in de school naast de kantine en wordt beheerd door twee medewerkers. Een deel van de kosten wordt gesponsord door de lokale supermarkt en de resterende kosten worden betaald door het ROC. “Alle studenten mogen bij ons ontbijten en wat over is kunnen ze meenemen voor de lunch.”

sluiten
Subsidie voor ontbijt tijdens het eerste lesuur

Mundus College, Amsterdam Nieuw-West (ISK, praktijkonderwijs, vmbo)

Het Mundus College biedt aan 375 eerstejaarsleerlingen gratis ontbijt, gefinancierd vanuit subsidiegelden. Twee coördinatoren bedenken het ontbijt en kopen de producten in. Met 73 verschillende nationaliteiten van de leerlingen wordt hierbij rekening gehouden met verschillende dieetvoorkeuren, zoals halal en vegetarisch. Moeders van leerlingen helpen met het bereiden van de ontbijtjes. Klassenvertegenwoordigers halen een kar met ontbijtjes op om te eten tijdens het eerste lesuur.

sluiten

Vragen?

Heb jullie vragen of willen jullie meer weten? Neem dan contact op met onze Adviseurs Eetomgevingen.