Winnaar Food Innovation Bachelor's Award 2023
De winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA) 2023 is Groninger Plantbites van Vera Metz en Danouta Sanders. Het gaat om een volwaardig plantaardige eiwitbron die op diverse manieren ingezet kan worden voor gezondheidsbevordering.
Winnaars Vera Metz en Danouta Sanders met de directeur van het Voedingscentrum Petra Verhoef.
Bekijk het juryrapport van de FIBA 2023
De winnaar:
Groninger Plantbites
Vera Metz en Danouta Sanders - Voeding & Diëtetiek, Hanze Hogeschool Groningen
Een volwaardig plantaardige eiwitbron die op diverse manieren ingezet kan worden voor gezondheidsbevordering.
Tweede prijs: Dip ‘n crisp
Timo Hooijer, Martijn ten Have, Gerbrich Falkena, Annick van Stroe en Tamara van Ginkel Voeding & Diëtetiek, Hanze Hogeschool Groningen
Een vezelrijke roggecracker met een bron van eiwitten, afkomstig van de tomaat-linzendip. De Dip ’n crisp wordt aangeboden in een makkelijke meeneemverpakking, waardoor het snel en makkelijk te consumeren is.
Derde prijs: Mylo en de ontdekking van smaken
Saske Lanser - Food Innovation, HAS green academy
Een boek dat is ontwikkeld voor kleuters (4-6 jaar) waarbij de vijf basissmaken worden behandeld.
Beste etiket: Blossom vruchtensiroop
Tessa Koster, Asha Mohamed, Renée Scheer, Sofie de Vries en Daphne Wielsma - Voeding & Diëtetiek, Hanze Hogeschool Groningen
Opdracht Food Innovation's Bachelor Award
De opdracht is: ontwikkel een nieuw product of concept, of pas een bestaand product aan, zodat deze bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van de consument.
Randvoorwaarden waaraan de opdracht moet voldoen:
- De inzending levert een bijdrage aan één of meer voedingskundige verbeterpunten;
- De inzending levert een bijdrage aan één of meer duurzaamheid gerelateerde verbeterpunten;
- Aanvullende managementrapportage.
De inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury.
Wat kun je winnen?
Alle derde- en vierdejaars hbo- en wo-studenten van foodgerelateerd onderwijs kunnen meedoen met de Food Innovation Bachelor's Award. De groep studenten die de beste innovatie instuurt, heeft niet alleen iets bijzonders op zijn of haar cv te melden, maar verdient ook een geldprijs.
De winnaar krijgt dit jaar € 750, de tweede prijs € 500 en de derde prijs € 400. Daarnaast is er een publieksprijs van € 100. En er wordt een extra prijs uitgereikt voor het beste etiket, die prijs is € 250. Dit is geen verplicht onderdeel van de Food Innovation Bachelor's Award, maar hiermee willen we studenten wel stimuleren om extra aandacht te schenken aan dit belangrijke onderdeel.
Publiciteit
Ook voor de school is er een winnend effect. De opleiding kan namelijk rekenen op flink wat media-aandacht. Het Voedingscentrum stuurt een persbericht naar vakpers om bekend te maken wie de prijs heeft gewonnen en de winnende groep komt met een foto op de website van het Voedingscentrum te staan. Als je zelf de publiciteit opzoekt, zorg dan dat in de uiting wordt vermeld dat de FIBA wordt georganiseerd door het Voedingscentrum.
Eerdere winnaars
Ter inspiratie nog een aantal mooie voorbeelden van inzendingen van de afgelopen jaren: