Menu
Zoek

Hoe bouwen ouders de eerste hapjes voor hun baby op?

Als de baby er aan toe is adviseren we om ergens tussen de 4 en 6 maanden te starten met het geven van een paar kleine oefenhapjes. Deze oefenhapjes zijn extra en komen niet in de plaats van de melkvoedingen. Voor veel ouders in Nederland is het gebruikelijk om te beginnen met bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of fruit. Maar je hoeft je niet te beperken tot groente en fruit, je kunt vrijwel alle soorten gezonde voeding aan je baby laten proeven.

Losse smaken

Het advies is om kinderen eerst te laten wennen aan losse smaken. Eén smaak meerdere keren laten proeven is belangrijk voor de smaakontwikkeling. Dit hoeft niet per se op achtereenvolgende dagen. Een kind moet soms wel 10 keer proeven voordat hij een smaak leert waarderen. Als het kind gewend is aan de losse smaken kan er gecombineerd worden met bijvoorbeeld een gare aardappel, pasta, mie, quinoa, zilvervliesrijst, vlees, of vleesvervangers toevoegen om er zo langzaam een volledige maaltijd van te maken met meer structuur.

Van fijn naar grof

De hapjes worden in het begin geprakt en vervolgens worden ze steeds minder fijn gemaakt. Adviseer ouders hun baby langzaam te laten wennen aan grovere stukjes. Ouders moeten altijd aanwezig zijn tijdens het eten. Zo kunnen ze ingrijpen als er iets niet goed gaat.

Melk vervangen voor vaste voeding

Geleidelijk wordt een deel van de borst- of flesvoedingen vervangen voor vaste voeding. Uiteindelijk hebben kinderen op de leeftijd van 1 jaar nog ongeveer 300ml melk nodig. Dat kan koemelk, borstvoeding, of een combinatie hiervan zijn. Melkvoedingen vervangen door vaste voeding kunnen ouders doen door vanaf 6 maanden de oefenhapjes verder uit te breiden tot een volledige maaltijd.

Vanaf 12 maanden met de pot mee-eten

Vanaf 12 maanden kunnen kinderen met de pot mee-eten. Hiermee bedoelen we dat ze van dezelfde maaltijd als de ouders kunnen eten, bestaande uit producten uit de Schijf van Vijf. Je vindt hieronder een voorbeeld van een opbouwschema voor baby’s. Het geeft een idee van hoe het kan gaan, maar niet ieder kind is hetzelfde. Sommige kinderen zullen al eerder wat meer op kunnen. Bij andere kinderen zal het wat langzamer gaan. Bij kinderen die wat later beginnen met oefenhapjes kan het schema wat opschuiven. Ook het aantal melkvoedingen is een voorbeeld. Sommige kinderen zullen vaker een kleinere hoeveelheid drinken.

Materialen om te delen met ouders

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.