Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
-
Splits het ei.
-
Klop het eiwit met de helft van de vanillesuiker in een vetvrije kom stijf. Klop het eigeel met de overige vanillesuiker schuimig.
-
Spatel eigeelmassa voorzichtig door het eiwit.
-
Meng het havermeel, de bakpoeder en wat speculaaskruiden en zeef dit mengsel. Schep het meelmengsel voorzichtig door de eimassa.
- Leg bakpapier op een bakplaat en strijk hierop het deeg ongeveer ½-1 cm dik uit.
-
Bak de biscuit 20-30 minuten in de oven gaar en goudgeel. Laat afkoelen op een rooster.
-
Snijd de biscuit in repen die horizontaal in het glas passen en leg de restjes apart.
-
Breng in een pan het water aan de kook en leg het theezakje erin. Was de peer, halveer en haal het klokhuis eruit. Snijd de helften in dunne plakjes.
-
Doe de peer, het amandelaroma en de ahornsiroop in de pan met thee en laat kort opkoken. Laat de peer in de siroop afkoelen.
-
Laat de peer na het afkoelen uitlekken in een zeef en bewaar de siroop. Houd per portie een aantal plakjes peer voor de garnering achter en bewaar deze in een afgesloten bak in de koelkast.
-
Klop de ricotta op en roer de vanillekwark erdoor.
-
Kies per portie een glas om het nagerecht in te serveren.
-
Dip de biscuit kort in de siroop en leg de helft op de bodem van het glas. Gebruik de restjes biscuit om de gaten op te vullen. Leg de helft van de overgebleven plakjes peer op de biscuit. Verdeel er de helft van de ricottacrème over. Herhaal dit nog eens met de overige biscuit en de peer en eindig met de crème.
-
Laat de tiramisu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Je kunt de tiramisu ook een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
-
Hak de pistachenoten fijn. Serveer de tiramisu met de achtergehouden plakjes peer en pistachenoten.
Variaties
Ook lekker met espresso of sterke koffie die je voor het dippen van de biscuit toevoegt aan de siroop. En vervang de peer eens door pruimen!
Ingrediënten over?
Ricotta:
Bewaar ricotta in een goed afgesloten bakje nog ca. 4 dagen in de koelkast. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. Verwerk de rest van de ricotta bijvoorbeeld in deze lasagne.