Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Chaitiramisu met peer en pistachenoten

Chaitiramisu met peer en pistachenoten

Deze tiramisu bereid je met chai in plaats van met koffie.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • nagerecht
  • 310 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 10 gram vanillesuiker
  • 20 gram (glutenvrij) havermeel
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • koek- en speculaaskruiden
  • 150 ml water
  • 1 zakje chai thee
  • 1 peer
  • ½ theelepel amandelaroma
  • 1 eetlepel ahornsiroop of honing
  • 50 gram ricotta
  • 150 gram magere vanillekwark zonder toegevoegd suiker
  • 15 gram ongezouten pistachenoten

Materialen

Bakpapier, bakplaat, glaasjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Splits het ei.
  3. Klop het eiwit met de helft van de vanillesuiker in een vetvrije kom stijf. Klop het eigeel met de overige vanillesuiker schuimig.
  4. Spatel eigeelmassa voorzichtig door het eiwit.
  5. Meng het havermeel, de bakpoeder en wat kruiden en zeef dit mengsel. Schep het meelmengsel voorzichtig door de eimassa. 
  6. Leg bakpapier op een bakplaat en strijk hierop het deeg ongeveer ½-1 cm dik uit.
  7. Bak de biscuit 20-30 minuten in de oven gaar en goudgeel. Laat afkoelen op een rooster.
  8. Snijd de biscuit in repen die horizontaal in het glaasje passen en leg de restjes apart.
  9. Breng in een pan het water aan de kook en leg het theezakje erin. 
  10. Maak de peer schoon, halveer en snijd de helften in dunne plakjes.
  11. Doe de peer, het amandelaroma en de ahornsiroop in de pan met thee en laat kort opkoken. Laat de peer in de siroop afkoelen.
  12. Laat de peer na het afkoelen uitlekken in een zeef en bewaar de siroop. Houd een aantal plakjes peer voor de garnering achter en bewaar in de koelkast.
  13. Klop de ricotta op en roer de vanillekwark erdoor.
  14. Dip de biscuit kort in de siroop en leg de helft op de bodem van het glaasje. Gebruik de restjes biscuit om de gaten op te vullen. Leg de helft van de plakjes peer op de biscuit. Verdeel er de helft van de ricottacrème over. Herhaal dit nog eens met de rest van de biscuit en peer en eindig met de crème. 
  15. Laat de tiramisu minimaal 2 uur of over nacht opstijven in de koelkast.
  16. Hak de pistachenoten fijn. Serveer de tiramisu met de overige plakjes peer en pistachenoten. 

Variaties

Ook lekker met espresso of sterke koffie die je voor het dippen van de biscuit toevoegt aan de siroop. En vervang de peer eens door pruimen.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Ricotta:
Bewaar ricotta in een goed afgesloten bakje nog ca. 4 dagen in de koelkast. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. Verwerk de rest van de ricotta bijvoorbeeld in deze lasagne.

Informatie over dit recept

Schijf van Vijf Dit recept voldoet niet volledig aan de Schijf van Vijf-criteria. Lees meer.
Duurzaam eten Peer is deze maand (december) een seizoensproduct.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Vrij van gluten

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 310 kcal
Vet 11 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 35 gram
Waarvan suikers 25 gram
Vezels 4 gram
Eiwit 15 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.