De recepten voor hoofdgerechten met de aanduiding ‘Klimaatvriendelijk’ hebben een relatief lage klimaatimpact. De broeikasgasuitstoot van een klimaatvriendelijk hoofdgerecht is gemiddeld een derde minder dan van onze andere hoofdgerechten. Er wordt hierbij gekeken naar de broeikasgasuitstoot van zowel de ingrediënten als de bereidingswijze.
Ingrediënten
De broeikasgas uitstoot van de ingrediënten zijn bij elkaar
opgeteld. De gebruikte getallen zijn afkomstig van de Database Milieubelasting Levensmiddelen van het RIVM.
Voor groente en fruit zijn gemiddelden voor het hele jaar
gebruikt; de daadwerkelijke klimaatimpact zal per product per seizoen
verschillen. De meeste klimaatvriendelijke gerechten zijn vegetarisch of
bevatten een kleine portie varkensvlees, kip, zachte kaas of melkproducten.
Vlees en zuivel, met name harde kaas, hebben namelijk een hoge klimaatimpact.
Bereidingswijze
De ene bereidingswijze vraagt meer energie dan de ander. De klimaatimpact van verschillende bereidingswijzen in volgorde van minste naar meeste klimaatimpact is:
-
Onverwarmd
- Koken/stomen
- Magnetron
- Grill
- Bakken/braden/wokken
- Oven
- Frituur
- Barbecue
Recepten met een lange bereidingstijd uit de oven, frituur
of barbecue komen meestal niet in aanmerking voor een 'klimaatvriendelijk’
hoofdgerecht.
sluiten