Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat kan ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten volgens de Schijf van Vijf. De meeste producten kun je gewoon blijven eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby. Op deze pagina lees je hier meer over.

Waar kun je in hoofdlijnen op letten?

Vanwege gevaar op besmetting met bacteriën (waaronder listeria) en de parasiet Toxoplasma gondii zijn er een aantal producten die je alleen kunt nemen als je ze goed verhit.

Bekijk de producten
  • Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees
  • Rauwe en gerookte vis
  • Rauw ei
  • Rauwe kiemgroente
  • Zachte kaas gemaakt van rauwe melk
  • Rauwe melk rechtstreeks van de boer
  • Neem vanwege mogelijk schadelijke stoffen deze producten niet:

    • Sommige soorten vis, zoals makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen. Bekijk welke soorten vis je wel kunt eten.
    • Lever
    • Alcohol
    • Kruidenpillen
    • Kalebaskalk (pimba)
    • Borstvoedingsthee met venkel anijs of kaneel, venkelthee, anijsthee of kaneelthee

    Bij sommige producten adviseren we om er niet meer dan een bepaalde hoeveelheid van te nemen:

    • Beperk de inname van leverworst of leverpaté. Hierin zit veel vitamine A en dat is niet goed tijdens de zwangerschap. Maximaal 1 keer per week een boterham met een dun laagje smeerleverworst of paté kan geen kwaad.
    • Maximaal 2 kopjes koffie per dag, maximaal 200 mg cafeine per dag.
    • Maximaal 2 keer per week vette vis.
    • Maximaal 8 dropjes per dag. Neem bij een hoge bloeddruk geen drop en geen zoethoutthee of sterrenmix.
    • Sojaproducten. Neem maximaal 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. Eet daarnaast maximaal twee maal per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen.
    sluiten

    Ik heb iets gegeten wat ik beter niet had moeten eten, hoe erg is dat?

    Maak je niet gelijk ongerust als je één keer een product hebt gegeten of gedronken dat je beter niet had kunnen nemen. De kans op ernstige gevolgen is zeer klein voor jou of je kind. Zo zal een kleine hoeveelheid salami, makreel op een toastje of wat krabsalade waarschijnlijk niet meteen schadelijk zijn, maar neem het in het vervolg liever niet meer. Het is wel belangrijk om op verschijnselen te letten, denk aan koorts, lusteloosheid, huiduitslag, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid. Mocht je verschijnselen krijgen of twijfelen, ga dan naar de dokter.

    Makkelijk per product zoeken wat je kunt eten

    In de tool hieronder kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan zie je wat je allemaal nog wél gewoon kan eten als je zwanger bent.

    Wat kan ik eten?
    Dit product kun je na openen 2 dagen bewaren. Dit geldt voor producten waar op het etiket staat 'verpakt onder beschermende atmosfeer'.

    Of download de app ZwangerHap. Naast het opzoeken van welke producten je wel en niet kunt eten, kun je in de app ook volgen hoe de baby groeit in de buik.

    Bekijk de tabel voor een handig overzicht

    Tabel eten tijdens zwangerschap

    Rauw vlees
    (tartaar, carpaccio,
    halfdoorbakken
    biefstuk)
    Neem dit alleen
    als je het goed verhit.
    Rauwe vleeswaren
    (filet américain,
    ossenworst,
    theeworst,
    boerenmetworst,
    chorizo, rosbief,
    rauwe ham,
    salami, cervelaat)
    Neem dit alleen
    als je het goed
    verhit.
    Lever Neem geen lever. 
    Dit bevat te veel
    vitamine A.
    Leversmeerworst
    of leverpaté
    Neem maximaal 
    1 boterham met
    leversmeerworst 
    per week.

    Vis

     

    Vis is heel gezond.
    Eet als je zwanger
    bent 2x per week vis:
    1x magere en
    1x vette vis. Verhit vis altijd goed.
    Let op: sommige vissoorten
    zoals makreel, sardines
    of garnalen kun je beter
    niet eten. Lees waarom.  
    Gerookte kant-en-
    klare vis uit de
    koeling
    (zoals gerookte
    zalm), zowel
    vacuümverpakt
    als andere soort
    verpakking
    Neem dit alleen
    als je het goed
    verhit.
    Rauwe schaal- en
    schelpdieren)
    Verhit schaal- en
    schelpdieren
    altijd goed.
    Kijk in de ZwangerHap 
    welke je wel of
    niet kunt eten.
    Zuivel
    Zachte kaas
    gemaakt van
    rauwe melk. 
    Op het het etiket
    staat dan
    ‘au lait cru’. De
    meeste zachte
    kazen zijn gemaakt
    van verhitte melk
    Neem dit alleen
    als je het goed
    verhit.
    Harde kaas
    gemaakt van
    rauwe melk
    Harde kaas gemaakt
    van rauwe melk kun
    je veilig eten, daarin
    groeien minder snel
    bacteriën.
    Rauwe melk.
    Melk uit de
    supermarkt is
    gepasteuriseerd
    of gesteriliseerd
    en kan geen
    kwaad.
    Neem geen rauwe melk,
    of alleen als je het
    goed hebt verhit
    Overig
    Sojaproducten Neem niet te veel
    sojaproducten.
    Rauwe eieren Eet geen rauwe eieren.
    Goed doorbakken kan wel.
    Cafeïne houdende
    dranken (koffie
    of energiedrankjes)
    Maximaal 2 kopjes
    koffie per dag,
    maximaal 200 mg
    cafeïne per dag.
    Venkelthee,
    borstvoedingsthee
    met venkel of anijs,
    kaneelthee

    Neem dit niet.
    Bekijk waarom.

    Drop Maximaal 8 dropjes per dag.
    Neem geen drop bij
    hoge bloeddruk   
    Zoethoutthee
    of sterrenmix
    1 tot 2 glazen per dag.
    Neem geen zoethoutthee
    of sterrenmix bij
    hoge bloeddruk
    Kruidenpreparaten
    of etherische oliën
    van kruiden
    Neem deze niet. 
    Bekijk waarom.
    Keukenkruiden:
    venkel, salie,
    dragon, anijs,
    basilicum, pesto
    en kaneel
    Normaal gebruik, 
    bij het op smaak
    maken van gerechten,
    met deze kruiden kan
    geen kwaad
    Pimba ofwel
    kalebaskalk tegen
    misselijkheid
    Neem dit niet.
    Zoetstoffen,
    zoals aspartaam in
    light frisdranken.
    Stoffen met een
    E-nummer zijn
    veilig.
    Kan genomen
    worden. 

    Veelgestelde vragen

    Waarom kun je sommige producten beter niet nemen tijdens je zwangerschap?
    Als je zwanger bent heb je een verminderde weerstand. Daardoor kun je sneller een voedselinfectie krijgen. De meeste voedselinfecties zijn alleen vervelend voor jezelf. Maar besmetting met de bacterie listeria of de parasiet Toxoplasma gondii kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Toxoplasma gondii kan verder leiden tot ernstige schade aan de ogen en hersenen van de baby.De kans dat je besmet raakt is erg klein, maar de gevolgen kunnen dus ernstig zijn. In rauw vlees en rauwe vis en kaas van rauwe melk kunnen deze ziekmakers zitten. Daarom kun je die beter niet eten. Verder kunnen schadelijke stoffen zoals alcohol en zware metalen zoals kwik in sommige vissen en gifstoffen in planten en kruiden in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor de baby in de buik.
    sluiten
    Hoe ga ik veilig om met mijn eten en drinken tijdens mijn zwangerschap?
    Als je zwanger bent, ben je extra gevoelig voor voedselinfecties. Ook kan wat je eet of drinkt schadelijk zijn voor je kind. Lees deze tips om veilig te eten tijdens je zwangerschap. Gebruik daarvoor de tips van 5x veilig eten voor zwangeren.
    sluiten
    Kun je biefstuk half doorbakken eten als je zwanger bent?
    Het advies is om vlees altijd goed te doorbakken. Op deze manier dood je toxoplasma of listeria. Wil je wel echt graag een keer biefstuk of varkenshaas rosé eten? Vries het vlees dan minimaal 4 dagen in bij -12 graden (of 3 dagen bij -20 graden) en let erop dat het geen ‘plakvlees’ of vlees dat is geïnjecteerd is. ‘Plakvlees’ kun je herkennen doordat op het etiket staat ‘samengesteld uit stukjes vlees’. Als het onduidelijk is of het gaat om plakvlees of vlees dat geïnjecteerd is, dan kun je beter kiezen voor goed doorbakken. Dit advies geldt voor vlees uit 1 stuk zoals biefstuk of varkenshaas. Bewerkt vlees zoals hamburger of een gehaktbal moet je altijd goed doorbakken.
    sluiten
    Kun je een kliekje de volgende dag ook koud opeten?
    De meest veilige optie is om kliekjes door en door tot stomend heet te verhitten voordat je het opeet. Wil je een kliekje de volgende dag wel koud eten? Zorg er dan voor dat je na de bereiding het kliekje zo snel mogelijk terug koelt (binnen 2 uur onder de 10 °C en binnen 5 uur onder de 7 °C). Restjes of kliekjes kun je snel afkoelen door de pan in koud water te zetten en het gerecht regelmatig om te roeren. Zet het dan binnen 2 uur in de koelkast.
    sluiten