Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Linzensoep met tamarinde en geroosterde zoete aardappelen

Linzensoep met tamarinde en geroosterde zoete aardappelen

Dit is een recept van Neda Oliai. Neda: "Linzensoep wordt overal in het Midden-Oosten gegeten. Iran is geen uitzondering, waar het soup-e daal addas wordt genoemd. Deze versie is erg lekker, omdat het op smaak wordt gebracht met tamarinde, die de soep een licht zoetzure smaak geeft."
  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • voorgerecht, lunch
  • 360 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 1 (rode) ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram verse gember
  • 400 gram zoete aardappel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel gemalen komijnzaad
  • ¼ theelepel kaneelpoeder
  • 1¼ theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 70 gram tamarindepasta
  • 60 gram tomatenpuree
  • 1 liter water
  • 200 gram gedroogde rode linzen
  • limoen
  • koriander

Bereiding

  1. Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn. Schil de gember en rasp hem.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een middelgrote pan en fruit de ui en gember ongeveer 10 minuten tot de ui zacht en licht gekarameliseerd is. Voeg de knoflook toe en fruit het geheel nog een paar minuten.
  3. Voeg alle specerijen toe, maar voeg van de gerookte paprika maar ¼ theelepel toe. Bewaar de andere theelepel paprikapoeder voor de zoete aardappels.
  4. Roer alles kort maar goed door tot de kruiden hun geuren afgeven en voeg dan de tomatenpuree en de tamarindepasta toe.
  5. Voeg vervolgens de linzen toe en roer het geheel goed door elkaar. Voeg ten slotte het water toe. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager en laat het met een deksel op de pan 10 minuten koken of tot de linzen zacht zijn.
  6. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  7. Terwijl de soep pruttelt, kun je de geroosterde zoete aardappels maken.
  8. Was de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm. 
  9. Meng de zoete aardappelblokjes met 1 eetlepel olijfolie en 1 theelepel gerookte paprika. Leg de blokjes op een bakplaat die groot genoeg is om de zoete aardappels goed te verspreiden. Liggen ze te dicht op elkaar, dan stomen ze in de oven en krijg je geen geroosterde, maar gestoomde zoete aardappels. Rooster de aardappelblokjes ongeveer 10 minuten, tot ze zacht zijn en mooi geroosterde kleur krijgen. Schep de zoete aardappelblokjes een paar keer om.
  10. Snijd de limoen in partjes. Was de koriander en hak hem fijn. 
  11. Controleer de soep na 30 minuten. Als de soep te dik is, kun je eventueel wat water toevoegen. Haal de soep vervolgens van het vuur en pureer deze in de keukenmachine of met een staafmixer. De puristen onder ons kunnen de soep laten zoals die is. Serveer de soep met de aardappelblokjes, een partje limoen en wat fijngesneden koriander.  

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda: "Zoete aardappels worden in Iran naar mijn weten niet (vaak) gegeten, maar de geroosterde zoete aardappelblokjes maken dit gerecht echt af. Laat ze dus vooral niet weg!"  
Recepten van Neda:
Rijst met sperziebonen (Lubia polo)
Klassieke Perzische salade
Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)
Kruiden frittata (Kuku sabzi)
Kip met saffraan en citroen
Afghaanse aubergineschotel
Mahi met dukkah en geurige bulgur
Volkoren pita met yoghurt-spinaziedip
Spaanse tortilla op z'n Perzisch
Wortelsalade met granaatappeldressing

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Gember over? Maak er een lekker theetje of dit mango met gember-toetje mee. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Rode ui is deze maand (november) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 360 kcal
Vet 9 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram
Koolhydraten 50 gram
Waarvan suikers 14 gram
Vezels 14 gram
Eiwit 14 gram
Zout
0,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept