Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Volkoren simit

Volkoren simit

Gülsah Kayar schreef dit heerlijke recept voor ons. Gülsah: "Als je ooit in Turkije bent geweest is Simit (ook wel Turkse bagel) je zeker niet ontgaan. Het is bekend “street food” in Turkije. In dit recept hebben wij witte bloem vervangen door volkorenmeel maar dat neemt niks weg van zijn heerlijke smaak!"
  • 8 personen
  • meer dan 30 minuten
  • lunch, ontbijt
  • 405 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 500 gram volkorenmeel
  • 7 gram (1 zakje) gedroogde gist
  • 200 ml halfvolle melk
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 100 ml water
  • 3 eetlepels Pekmez (druivensiroop of druivenmelasse)
  • 100 gram sesamzaad
  • 60 gram magere witte Turkse kaas
  • 12 zwarte olijven
  • 12 kerstomaatjes

Materialen

plasticfolie, bakpapier

Bereiding

  1. Doe het volkorenmeel en de droge gist in een kom en meng.
  2. Voeg de melk en de olijfolie toe. Voeg het lauwwarme water gecontroleerd toe aan de mengsel en kneed alles goed. Het deeg mag niet plakken aan je handen.
  3. Dek het deeg af met een theedoek en laat een uur rijzen om een warme plek, bijvoorbeeld op de verwarming of op de oven die aan het voorverwarmen is. 
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  5. Vorm 16 balletjes van het deeg en rol iedere balletje uit tot een sliert van ongeveer 30 cm.
  6. Neem voor iedere simit 2 sliertjes en draai ze om elkaar heen en knoop de uiteinden aan elkaar vast.
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  8. Doe in een kom de pekmez en 3 eetlepels water en roer goed.
  9. Rooster het sesamzaad in een droge pan goudgeel en laat het afkoelen op een bord.
  10. Leg iedere simit in het pekmezmengsel en daarna in het bord met geroosterde sesamzaad en daarna op het bakplaat. Bak de simit in de hete oven in 30 minuten gaar. Het zijn veel broodjes, bak ze in 2 delen af als de oven niet groot genoeg is om de broodjes ruimte te geven. 
  11. Serveer ze met Turkse witte kaas, zwarte olijven en tomaatjes. 

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Gülsah Kayar van diëtistenpraktijk Nutry

Gülsah Kayar weet wat ze doet in de keuken. Qua smaak natuurlijk. En als diëtist zorgt ze er ook voor dat het gezond is. Voor ons maakte ze een aantal recepten! 

Meer recepten van Gülsah:

Gevulde aubergines (Karniyarik uit de oven)
Warme Ayran soep (Sicak Ayran Asi Corbasi)
Gevulde Turkse paprika’s met bulgur (Bulgurlu biber dolmasi)
Turkse hartige pannenkoeken (Kaygana)
Mungbonen salade (Mas Fasulyesi Salatasi)
Gevulde abrikozen hapje (Kayisi Tatlisi) 
Turkse snijbonenstoofpot
Turkse linzensoep (Mercimek corbasi)
Menemen (Turks ei met tomaat)
Ezogelin soep
Türlü (groentestoofpot met rundvlees)

Ingrediënten over?

Turkse kaas over? Maak er Turkse courgettecake - courgette mucver mee. 

Informatie over dit recept

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 405 kcal
Vet 18 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 44 gram
Waarvan suikers 10 gram
Vezels 9 gram
Eiwit 15 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept