Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Volkoren simit

Volkoren simit

Gülsah Kayar schreef dit heerlijke recept voor ons. Gülsah: "Als je ooit in Turkije bent geweest is Simit (ook wel Turkse bagel) je zeker niet ontgaan. Het is bekend “street food” in Turkije. In dit recept hebben wij witte bloem vervangen door volkorenmeel maar dat neemt niks weg van zijn heerlijke smaak!"
  • 8 porties
  • meer dan 30 minuten
  • lunch, ontbijt
  • 405 kcal
  •  
  • Informatie

Ingrediënten

  • 500 gram volkorenmeel
  • 7 gram gedroogde gist
  • 200 ml halfvolle melk
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 100 ml water
  • 3 eetlepels pekmez (druivensiroop of druivenmelasse)
  • 100 gram sesamzaad
  • 60 gram witte kaas light
  • 12 zwarte olijven
  • 120 gram kerstomaten

Materialen

Vershoudfolie, bakpapier

Bereiding

  1. Meng het volkorenmeel en gist in een kom.
  2. Voeg de melk en olijfolie toe en kneed het met lauwwarm water tot een soepel deeg dat niet aan je handen plakt.
  3. Dek het deeg af met een theedoek en laat het een uur rijzen op een warme plek.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  5. Verdeel het deeg in porties, rol elk stukje tot een sliert van 30 cm en draai voor elke simit twee slierten om elkaar heen. Maak er een ring van door de uiteinden vast te knopen.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Roer de pekmez met 3 eetlepels water tot een glad mengsel.
  8. Rooster het sesamzaad goudgeel in een droge pan en laat het afkoelen op een bord.
  9. Doop elke simit eerst in het pekmezmengsel, vervolgens in het sesamzaad en leg ze op de bakplaat.
  10. Bak de simit in 30 minuten gaar in de oven.
  11. Serveer met Turkse witte kaas, zwarte olijven en de tomaten.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Gülsah Kayar van diëtistenpraktijk Nutry

Gülsah Kayar weet wat ze doet in de keuken. Qua smaak natuurlijk. En als diëtist zorgt ze er ook voor dat het gezond is. Voor ons maakte ze een aantal recepten! 

Meer recepten van Gülsah:

Gevulde aubergines (Karniyarik uit de oven)
Warme Ayran soep (Sicak Ayran Asi Corbasi)
Gevulde Turkse paprika’s met bulgur (Bulgurlu biber dolmasi)
Turkse hartige pannenkoeken (Kaygana)
Mungbonen salade (Mas Fasulyesi Salatasi)
Gevulde abrikozen hapje (Kayisi Tatlisi) 
Turkse snijbonenstoofpot
Turkse linzensoep (Mercimek corbasi)
Menemen (Turks ei met tomaat)
Ezogelin soep
Türlü (groentestoofpot met rundvlees)

Variaties

Vervang de pekmez door honing, dadelsiroop of appelstroop voor een unieke twist.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Kijk op onze receptensite welke recepten je ermee kunt maken of bekijk het bewaaradvies in onze Bewaarwijzer.

Turkse kaas over? Maak er Turkse courgettecake - courgette mucver mee. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Kerstomaat heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 405 kcal
Vet 17 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 44 gram
Waarvan suikers 10 gram
Vezels 9 gram
Eiwit 16 gram
Zout
0,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.