Menu
Zoek

Koken met restjes en kliekjes

Wat kun je nog met iets wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool of een kwart bakje zuivelspread? Of misschien blijft er nog iets in de pan over van een maaltijd. Door slim om te gaan met restjes en kliekjes, hoef je minder weg te gooien.

Wat zijn restjes en kliekjes?

Met restjes bedoelen we een product dat je maar voor een deel hebt gebruikt in een maaltijd. Bijvoorbeeld een kwart komkommer of een half pakje verse kruiden. Met kliekjes bedoelen we een beetje wat overblijft van een maaltijd. Bijvoorbeeld wat gekookte rijst of een beetje van een ovenschotel.

4 keer inspiratie om restjes op te maken

Met restjes als groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en een ei kun je altijd nog een lekkere maaltijd maken. Denk aan een soepje, salade, omelet of roerbakgerecht. Klik op onderstaande afbeelding voor inspiratie (pdf, 6,7 mb) en print hem uit.

Restjes eten over? Zo maak je er een lekkere nieuwe maaltijd van.

7 tips voor restjes

  1. Zet je restje direct in de koelkast, vriezer of voorraadkast, als je iets overhoudt.
  2. Bedenk wat je ermee kan doen. Op onze receptensite kun je één of meerdere restjes invullen. Tip: kijk binnen onze budgetrecepten voor goedkopere recepten.
  3. Geef 'oud' brood een nieuw leven. Maak er een tosti van, een ovengerecht of eigengemaakte croutons. Vries brood dat je niet direct opeet in. Ontdooi alleen de boterhammen die je nodig hebt. Bekijk onze recepten met oud brood.
  4. Verwerk overrijp fruit in een toetje. Meng het fruit bijvoorbeeld door de kwark of yoghurt. Of maak eens pannenkoeken met banaan of appel.
  5. Beschadigde of minder verse groente kun je nog goed gebruiken in soep. Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken en in te vriezen. Verhit groente goed na het ontdooien, dat geldt zowel voor bereide als onbereide groente.
  6. Bereid vlees of vis alvast, als je te veel in huis hebt gehaald. In de koelkast is bereid vlees en vis nog 2 dagen te bewaren. Of vries het in. In de diepvries is bereid vlees en bereide vis nog 3 maanden goed te bewaren.
  7. Gooi zuivel niet direct weg na het verstrijken van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Schimmel op harde kaas kun je ruim wegsnijden, zodat je de rest nog kunt eten. Bij zachte kazen zoals brie is dit niet meer mogelijk. Kaas kun je invriezen. Je kunt de kaas eventueel vooraf raspen en/of verdelen in kleinere porties.

3 tips voor kliekjes

  1. Laat kliekjes en restjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. Het belangrijkste is: bedenk direct wanneer je het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het verwerken tot een nieuw gerecht? Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Verhit kliekjes en restjes altijd goed na het ontdooien.
  2. Voorkom dat je ziek wordt van kliekjes: verwarm ze door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij opwarmen in de magnetron. Daardoor wordt het hele gerecht overal even heet.
  3. Gooi opnieuw opgewarmde kliekjes weg. Als er alsnog wat van je kliekje overblijft, is het beter om het niet meer op te eten.

Hoe zorg je dat je niet ziek wordt van restjes en kliekjes?

Koken voor jezelf of 2 personen

Heb jij vaak restjes en kliekjes over omdat je alleen of met z'n tweeën bent? Bekijk al onze tips om dan handig boodschappen te doen en slim te koken. Tips voor een- en tweepersoonshuishoudens.

Besparen

Door goed om te gaan met restje en kliekjes kun je geld besparen. Meer besparen? Bekijk al onze recepten en tips.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.