Eten en drinken blijft langer goed als je het op de juiste manier bewaart. Hoe haal je het optimale uit je koelkast, vriezer en voorraadkast? Op deze pagina lees je hoe je eten en drinken het beste bewaart.
Tip 1: de voorraadkast op orde
Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je altijd weet waar je iets terug kunt vinden. Check regelmatig de voorraadkast, maak op basis daarvan een boodschappenlijstje en houd je daaraan. Zet nieuwe producten achteraan en producten die het snelst op moeten vooraan. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Staat op het etiket van een product ‘Koel bewaren’, kies dan voor een koele, donkere en droge plek, zoals de voorraadkast of kelder. De temperatuur moet liggen tussen de 15 en 20°C. Het hoeft dus niet in de koelkast. Sommige producten moeten na openen wel in de koelkast worden bewaard, kijk hiervoor op het etiket.
Tip 2: zet je koelkast op 4 graden
Het is heel belangrijk om
de temperatuur van een koelkast goed in te stellen. Vaak is de temperatuur in de koelkast te hoog. De ideale temperatuur is 4°C, dan groeien bacteriën en schimmels het minst snel. Zet producten die je gekoeld moet bewaren zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Op het etiket van deze producten staat ‘Gekoeld bewaren’. Denk aan melk, rauw vlees, vleeswaren, zachte kaas, gesneden groente en salades. Ook eieren horen in de koelkast. Buiten de koelkast warmt het product op en bederft het sneller.
Tip 3: Let op de datum ‘Te gebruiken tot’
Op zeer bederfelijke producten, zoals vlees en vis, staat een 'te gebruiken tot’-datum (TGT). Na deze datum mag het product niet meer gegeten worden. Na het eten kun je ziek worden. Bewaar deze producten die snel bederven
op de koudste plaatsen in de koelkast. Als een product met een ‘te gebruiken tot’-datum tegen de houdbaarheidsdatum loopt, bereid het en eet het binnen 2 dagen op of vries het in
en ontdooi het wanneer je het nodig hebt. Eet het dan binnen 24 uur op.
Tip 4: Kijk, ruik en proef bij de datum ‘Ten minste houdbaar tot’
Er zijn
twee soorten houdbaarheidsdatums. Op minder bederfelijke producten staat een 'ten minste houdbaar tot’-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit achteruit gaan, hoewel het product vaak nog zonder gevaar te eten is. Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kun je het vaak ook na de 'ten minste houdbaar tot’-datum nog eten of drinken. Producten zoals melk en yoghurt zijn vaak nog dagenlang goed en producten zoals droge pasta of rijst zijn vaak nog maanden tot jaren goed. Er zijn ook producten zonder datum zoals azijn, suiker en sterke drank, deze zijn houdbaar voor onbepaalde tijd.
Tip 5: Red je restje
Bewaar bereide gerechten altijd goed afgedekt en goed gescheiden van rauwe producten. Rauwe producten bevatten meer bacteriën dan bereide producten, daarom wil je niet dat deze met elkaar in aanraking komen. Restjes kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet ze binnen 2 uur in de koelkast.