Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Cressen

Cressen zijn vers gekiemde plantjes. Voorbeelden zijn tuinkers en waterkers. Ze vallen onder de groenten. Groente staat in de Schijf van Vijf. 

Cressen onderscheiden zich van kiemgroenten doordat ze groeien op een vaste voedingsbodem. Ze worden verkocht als jonge plantjes die nog in de voedingsbodem staan en zelf afgeknipt moeten worden. 

Omschrijving

Cressen zijn vers gekiemde plantjes die in een vroeg stadium gegeten kunnen worden. Ze worden geproduceerd op een natuurlijke voedingsbodem en kunnen zich ontwikkelen tot een volwaardige plant. Bekende cressen zijn tuinkers, broccoli cress of rucola cress. Cressen vallen onder de groenten en staan in de Schijf van Vijf.

Cressen onderscheiden zich van kiemgroenten doordat ze groeien op een vaste voedingsbodem. Ze worden verkocht als jonge plantjes die nog in de voedingsbodem staan en zelf afgeknipt moeten worden. 

Ze kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld op de boterham in combinatie met kaas of tomaat, als salade, in roerbakschotels of als garnering.

Herkomst

De meeste cressen die in Nederland in de winkels liggen, worden hier ook geproduceerd.

Productie

Cressen worden geproduceerd in kassen met licht. Het zijn kleine, nog onvolgroeide plantjes die kunnen uitgroeien tot een volwaardige plant. De meeste cressen worden koel bewaard om te voorkomen dat ze te veel uitgroeien. Koude opslag zorgt ervoor dat de groei afgeremd wordt. De plantjes worden met een groeibodem verkocht zodat de consument het zelf kan afknippen.

Bereiden

Laat cressen zo lang mogelijk in het bakje, dan blijven ze het langst knapperig vers. Snijd de plantjes net boven de aarde af en was ze onder stromend water vlak voor gebruik.

Bewaren

Volg de bewaarinstructie op de verpakking. Veel cressen zijn ongeveer een week houdbaar.

Gezondheidseffecten

Cressen behoren tot de groenten. Ze bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Ze bevatten relatief meer voedingsstoffen dan de volwassen plant. Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. 

Veiligheid

Cressen worden geproduceerd onder gecontroleerde omstandigheden in matig verwarmde, lichte kassen. Dit zijn omstandigheden waar ook bacteriën groeien. Zoals bij alle groenten is het belangrijk om cressen vlak voor gebruik grondig te wassen onder stromend water.

Voedingsadvies

Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over groente en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Cressen worden vooral gebruikt als smaakmaker en voor garnering. Van cressen eet je over het algemeen maar weinig. Ze dragen daarom niet veel bij aan de 250 gram groente per dag.

Recepten met cressen

Cressen zoals tuinkers en waterkers kun je gebruiken als smaakmaker en voor garnering. Voorbeelden van recepten met cressen:

Duurzaamheidsaspecten

De productie vindt plaats in kassen bij kamertemperatuur en onder lichte omstandigheden. Het duurt tussen de 8 dagen en 4 weken voor de cressen klaar zijn voor consumptie. Opslag en transport gebeurt onder koele omstandigheden om de groei te vertragen. Ze worden het hele jaar door geteeld.

Voedingskenmerken

Tuinkers
Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ60 kJ
Energiewaarde in kcal15 kcal
Vet
Vet totaal0,0 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,0 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,0 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Linolzuur0,0 g
ALA0,00 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel3,3 g
Eiwit
Eiwit plantaardig2 g
Eiwit totaal2 g
Vitamines
Beta-caroteen4150 µg
Folaat equivalenten110,0 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Niacine1,0 mg
Retinol activiteit equivalent346 µg
Vitamine B10,01 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,10 mg
Vitamine B60,170 mg
Vitamine C50 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E3,6 mg
Overigen
Alcohol0 g
Cholesterol0,0 mg
Water93 g
Koolhydraten
Koolhydraten0,0 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden0,0 g
Polysacchariden0,0 g
Natrium/zout
Natrium0,080 g
Zout0,200 g
Mineralen
Calcium250 mg
Fosfor80 mg
IJzer2,5 mg
Jodium1 µg
Kalium500 mg
Koper0,09 mg
Magnesium44 mg
Selenium0 µg
Zink0,46 mg

Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten

Duurzaamheid
Klimaatbelasting (kg CO2 eq. per 100g)*
1 = 100 gram CO2-eq
Watergebruik (m3)**
1 = 120 liter water
Landgebruik (m2 per 100g)
1 = 1 m2
* CO2-equivalenten: dit betekent dat we naast CO2 ook andere broeikasgassen meetellen, zoals methaan.** Gebruik van grond- en oppervlaktewater gebruikt voor irrigatie. Regenwater of hergebruikt water tellen we niet mee.
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.