Een haringworm is een parasiet die bij
mensen de maag- of darmwand kan beschadigen.
De parasiet kan voorkomen in haring,
maar ook in andere vissoorten, zoals makreel, sprot, tonijn en wilde zalm. In
gekweekte zalm komt de haringworm niet voor.
De haringworm overleeft bevriezen niet. Alle vis die bedoeld is om rauw te eten
moet daarom verplicht ingevroren zijn geweest. Hierdoor komt de haringworm in
Nederland vrijwel niet voor.
Omschrijving
Een
haringworm is een
parasiet. Het ziet eruit als een dun wit of kleurloos wormpje
van meestal een paar centimeter lang.
Bij mensen
kan de haringworm de maag- of darmwand beschadigen.
Veiligheid
De
haringworm kan voorkomen in haring, maar ook in andere vissoorten, zoals
makreel, sprot, tonijn en wilde Atlantische of Pacifische zalm. In gekweekte
zalm komt de haringworm niet voor.
De
haringworm komt in Nederland verkochte vis bijna niet meer voor. Dit komt omdat
de haringworm bevriezen niet overleeft. In Europa is het daarom wettelijk
verplicht om alle vis die bedoeld is om rauw of vrijwel rauw te eten eerst 24
uur lang bij -20 °C in te vriezen.
De haringworm overleeft ook verhitting niet. Dus gebakken of gekookte vis vormt
geen risico voor besmetting.
Meer informatie
Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu:
www.rivm.nl
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit:
www.nvwa.nl