Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Mangaan

Mangaan is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen. Het draagt bij aan het behoud van sterke botten.

Mangaan zit in volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groente en fruit. 

Er is weinig bekend over de effecten van een mangaantekort. Een overschot aan mangaan kan motorische en psychische klachten veroorzaken, maar dat komt zelden voor.

Wat is mangaan?

Mangaan is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.

Hoe neemt het lichaam mangaan op?

Minder dan 10% van het mangaan uit de voeding wordt door je lichaam opgenomen.

Waar zit mangaan in?

Mangaan komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groente en fruit. 

Waarvoor heb je mangaan nodig?

Mangaan is onderdeel van een aantal enzymen in het lichaam. Deze enzymen zijn betrokken bij het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren (de energiestofwisseling). Mangaan draagt ook bij aan het behoud van sterke botten.

Hoeveel mangaan heb je per dag nodig?

Voor mangaan is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten binnenkrijgen. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Raad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt.

In onderstaande tabel zie je de adequate inname van mangaan voor verschillende groepen.

Categorie/leeftijd Adequate inname mangaan (milligram per dag)
7-11 maanden 0,02-0,5
1-3 jaar 0,5
4-6 jaar 1,0
7-10 jaar 1,5
11-14 jaar 2,0
15-17 jaar 3,0
18 jaar en ouder 3,0
Zwangeren 3,0
Bij borstvoeding 3,0

Bronnen:

- Vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018
- Zwangeren: Gezondheidsraad 2021
- Overige leeftijden en bij borstvoeding: Gezondheidsraad 2014


Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende mangaan binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan mangaan?

Er zijn geen specifieke symptomen bekend van een mangaantekort. Wel kregen in een experimentele studie met proefpersonen die een dieet volgden met weinig mangaan huidafwijkingen. Bij proefdieren zijn afwijkingen in de hersenen en het skelet gevonden.

Wat zijn de gevolgen van te veel mangaan?

Een overschot aan mangaan kan motorische en psychische klachten veroorzaken, maar dat komt zelden voor.

Aanvaardbare bovengrens

Door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) is geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld, maar wel een veilig niveau van inname. In onderstaande tabel zie je het veilige niveau van de inname van mangaan voor verschillende leeftijden.

Leeftijd Veilig niveau van inname mangaan (milligram per dag)
1-2 jaar 2
3-6 jaar 4
7-13 jaar 6
14-17 jaar 7
18 jaar en ouder 8
Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.